Германският канцлер Олаф Шолц се среща с китайския президент Си Дзинпин. Това е първият лидер на Г-7, който посещава Пекин след Ковид пандемията.

Но пътуването му предизвика полемика в Германия и безпокойство на други места в Европа, пише Би Би Си. Посещението идва след изключително ожесточен спор на правителството в Берлин.

Среща на лидерите в Египет: Кой ще присъства на COP27?

Стана ясно, че китайска компания била готова да купи значителен дял в част от пристанището на Хамбург. Не по-малко от шестима министри от правителството реагираха остро.

Сделката, твърдят те, ще даде на Китай значително влияние върху критична германска инфраструктура. Службите за сигурност на Германия също призоваха за повишено внимание.

Германският президент пристигна на необявено предварително посещение в Украйна

Но Шолц изглежда настоява сделката да продължи. Съобщава се, че той е прокарал споразумение, макар и такова, което ограничава размера и влиянието на дела, намалявайки го до 24,9%.

Никой не е съвсем сигурен защо изглежда толкова решителен, отбелязва британската медия. Като бивш кмет на Хамбург, Шолц остава близък до градските власти, които твърдят, че сделката е жизненоважна инвестиция.

Шолц: Гражданите ни не подкрепят санкциите срещу Русия и доставката на оръжия за Киев

Но много други коментатори подозират скрит мотив - Олаф Шолц не искал да се появи в Пекин без “подарък” за Си Дзинпин.

Това повдигна много въпроси и притеснения, както и решението на канцлера да вземе със себе си делегация от германски бизнесмени. Това беше стандартна практика за неговия предшественик Ангела Меркел, която следваше политика на “промяна чрез търговия”, вярвайки, че икономическите връзки могат да повлияят на политическите отношения със страни като Китай и Русия.

Кристоф Хойсген: Руските ядрени заплахи са насочени към Германия

Посещението на канцлера идва след Националния конгрес на Китайската комунистическа партия, на който президентът Си затегна властта си и предизвика опасения относно намеренията си спрямо Тайван.

“Сигналът, който изпращаме, е, че искаме да разширим и засилим нашето икономическо сътрудничество – това трябва да бъде поставено под въпрос”, казва Феликс Баназак, политик от Зелената партия, партньор в коалиционното правителство на Шолц.

Зелените отдавна търсят по-твърда позиция спрямо Китай. Само преди няколко дни министърът на външните работи на партията Аналена Бербок строго и публично напомни на канцлера, че неговото правителство дойде на власт с обещанието да промени стратегията си спрямо Китай.

Лидерите от ЕС се споразумяха по „пътна карта“ за спиране на поскъпването на енергията

Баназак смята, че страната му трябва да се поучи от предишната си зависимост от руската енергия: “Трябва да станем възможно най-независими от отделни страни, особено ако това са държави, които не споделят нашите ценности.”

Но Олаф Шолц е наясно със сложността и дълбочината на връзките на страната му с Китай, който остава най-големият търговски партньор на Германия, въпреки че страната внася повече, отколкото изнася.

Меркел: Не съжалявам за газовите сделки на Германия с Русия

Повече от милион работни места зависят от тази връзка. Да вземем за пример автомобилния гигант “Daimler”, който продава повече от една трета от автомобилите си в Китай. През първата половина на тази година германските фирми са инвестирали повече от всякога в Китай. Химическата компания “BASF” отвори нов завод в Китай и очаква да инвестира 10 милиарда евро в обекта до края на това десетилетие.

В навечерието на посещението ръководителката на Германската асоциация на автомобилната индустрия посочи зависимостта на Германия от Китай за суровини и предупреди, че “отделянето” би било икономическа и геостратегическа грешка.

Нейният колега от Асоциацията на малкия и среден бизнес също посъветва да не се прави внезапна промяна в курса, като каза, че “съветът може да бъде само да не се разбива китайски порцелан сега”.

Макрон: Нужна ни е солидарността на Германия в областта на енергетиката

Канцлерът Шолц ще прекара в Пекин по-малко от 12 часа. Неговата цел, обяви той преди пътуването си, е да разбере доколко все още е възможно сътрудничество, защото “светът има нужда от Китай” в борбата срещу глобалната пандемия и изменението на климата.

“Ако Китай се променя, тогава нашият подход към Китай трябва да се промени”, каза той.

Германия и Испания с идея за газопровод през Пиринеите, Франция е против

В анализа си Катя Адлер споделя, че Германия е най-мощната икономика в ЕС и може би най-влиятелният член, така че това, което казва и прави, има значение.

Според нея бившият лидер Ангела Меркел понякога може да бъде разглеждана като европейски Доналд Тръмп заради начина, по който беше склонна да поставя Германия на първо място.

А пътуването до Китай, обявено, но несъгласувано с други в ЕС, развълнува цяла Европа. Френският президент Еманюел Макрон наскоро предупреди Шолц, че рискува да остане изолиран.

Тъй като Европа, и преди всичко Германия, намалява зависимостта си от руския газ, въпросът е следният: дали Берлин, заслепен от перспективата за бизнес сделки, се обвързва твърде тясно с Китай?

„Да вдигнем малко шум“: Орбан вече използва Туитър, започна с провокативни статуси

Френският президент Еманюел Макрон от години настоява ЕС да стане по-малко зависим от Пекин. Критиците го обвиняваха в протекционизъм.

Но след сривовете на глобалната верига за доставки по време на Ковид пандемията, „въоръжаването“ на вноса/износа на енергия след инвазията на Русия в Украйна и президентството на Доналд Тръмп, стана ясно, че Европа вече не трябва да разчита толкова много на САЩ по отношение на сигурността.

С настояването на Макрон континентът да стане по-сплотен и самостоятелен, диверсификацията на неговите търговски партньори започна да изглежда разумна за Брюксел. Олаф Шолц изглежда с притеснително различна позиция, обобщава Би Би Си.

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм