Бившият канцлер Ангела Меркел заяви, че не съжалява, че е приела Русия като основен доставчик на газ за Германия по време на 16-годишното си управление, предаде БГНЕС. 

Заради приемането на бежанци: Меркел получи наградата „Нансен“

Зависимостта на Германия от руската енергия беше разкрита като ахилесова пета за Берлин след инвазията на Москва в Украйна.

Но когато беше канцлер на най-голямата икономика в Европа, Меркел заяви, че Германия трябва да увеличи вноса на газ, за да запълни недостига на енергия, тъй като намалява използването на ядрена енергия.

Меркел: Думите на Путин трябва да се вземат насериозно

"Беше много рационално и разбираемо да се снабдяваме с газ по тръбопроводи от Русия, който беше по-евтин от LNG (втечнен природен газ) от други части на света като САЩ, Саудитска Арабия или Катар", каза тя пред журналисти в Лисабон.

"Дори по време на Студената война Русия беше надежден доставчик на енергия", отбеляза Меркел, израснала зад Желязната завеса в комунистическа Източна Германия.

"И в това отношение изобщо не съжалявам за решението си. По-скоро смятам, че то е било правилно от гледна точка на тогавашната перспектива", допълни тя. 

Тя също така отхвърли спекулациите, че желанието ѝ да сключва сделки с президента Владимир Путин е било опит да промени Русия с помощта на търговията.

Жените на власт в Европа

"Никога не съм вярвала, че има такова нещо като промяна чрез търговия, но определено имаше връзка посредством търговия", каза тя.

Меркел беше в португалската столица като председател на журито на наградата "Гулбенкян" за хуманност.

"Бруталното нападение на Русия над Украйна наложи промяна в начина, по който Германия се отнася към Москва", добави Меркел, а  "новото правителство прави точно това".

Бившият германски канцлер напусна политическата сцена през декември 2021 г. след четири последователни мандата на най-високия пост в Германия като високоуважаван световен лидер. Едва два месеца по-късно избухна войната на Русия в Украйна.

Тя и нейната коалиция от консерватори и социалдемократи бяха подложени на обстрел по-специално заради енергийните сделки, които оставиха Германия зависима от Русия за 55% от доставките на газ.

Подкрепата ѝ за спорния газопровод "Северен поток 2", който трябваше да удвои доставките на руски газ за Германия, също дълго време дразнеше съюзниците. Проектът беше спрян от настоящия канцлер Олаф Шолц в края на февруари заради агресията на Русия.

Bloomberg: Германското производство ще спадне с 65% без газ от „Северен поток“

Откакто се оттегли от политиката, Меркел има само няколко публични изяви, но остро осъди войната на Путин. Тя също така заяви, че изпитва "най-голямо уважение" към украинския президент Володимир Зеленски. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм