„Нека вдигнем малко шум!“ С тези думи унгарският премиер Виктор Орбан поздрави своите фенове в първия си туит в понеделник.

Десният национален ръководител на правителството, който преди това използва само Фейсбук като средство за комуникация в социалните медии, все повече се обръща към международна аудитория.

Унгария започва да приема реформи за борба с корупцията

Множество наблюдатели са убедени, че Орбан е възможно да бъде на прицела на цензурата в Туитър. Още на втория ден премиерът зададе провокативния въпрос: "Къде е моят добър приятел Доналд Тръмп?"

Орбан използва и предишното име на акаунта на Тръмп, чиито профили в Туитър, Фейсбук и YouTube бяха блокирани след щурма в Капитолия на 6 януари 2021 г.

Бившият президент на САЩ се опита да създаде приложение „Truth Social“ от февруари 2022 г. Засега обаче проектът не е много успешен и може да остане като тестов. Защото освен слаб интерес, Тръмп се бори и с разследвания от съдебната система. Инвеститорите също започват да губят търпение.

Около 1,5 милиона души нямат достъп до платформата на Тръмп

С туитове като този Орбан не иска да "троли" (умишлено да дразни, да провокира някого, бел.ред.), както пише един потребител в отговор, а по-скоро да сплотява феновете си в САЩ. И той очевидно има някои от тези в консервативните среди. Орбан дори получи право да говори на консервативна конференция в американския щат Тексас през август. Там той призова за „съвместна борба срещу прогресивните либерали“.

Ако политикът направи изявления, подобни на тези в Тексас или Румъния, където обясни основите на своята имиграционна политика на хиляди поддръжници в курортния град Байле Тушнад и предизвика скандал, унгарският премиер може да бъде изправен пред съдба, подобна на тази на неговата приятел Тръмп.

След натиска на ЕС върху Орбан: Унгария планира нов антикорупционен орган

В речта си в Румъния Орбан каза, че не иска "смесени раси" в Унгария. Освен расизъм, премиерът използва и ислямофобски речник и предупреди за "нападение на ислямската цивилизация". Това предизвика възмущение в целия свят.

Първите туитове на Орбан не получиха толкова положителна обратна връзка. Много потребители предложиха политикът по-скоро да се погрижи за унгарската икономика и многобройните кризи.

Както се съобщава в Туитър, Орбан се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и бившия канцлер Ангела Меркел в Берлин в понеделник. Във фокуса на разговора с Шолц бяха реакциите на руската агресия срещу Украйна. Унгарският правителствен ръководител от месеци се противи на санкциите, които ЕС наложи на Русия. Въпреки това страната му винаги е гласувала за наказателните мерки, които трябва да бъдат решени единодушно.

Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект

Орбан върна Тръмп в играта на панелна дискусия във вторник. „Американският президент отиде твърде далеч“, каза той по отношение на наследника на Тръмп Джо Байдън. Той каза неща за руския президент Владимир Путин, че двамата трудно могат да преговарят за мир. „Това, което казвам, ще прозвучи брутално. Но надеждата за мир се нарича Доналд Тръмп“, каза Орбан.

След началото на войната Байдън описа Путин като „касапин“, „военнопрестъпник“ и „убийствен диктатор“. „Примирието не трябва да бъде между Русия и Украйна, а между Америка и Русия. Украйна може да се защити срещу руските нашественици само защото има военна подкрепа от Съединените щати. Войната е открита само днес, защото американците така искаха. Ето защо американците трябва да се споразумеят с руснаците. И тогава войната ще свърши“, каза Орбан.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм