Британският премиер Риши Сунак обяви днес, че ще участва в конференцията на ООН за изменението на климата, като промени първоначалното си решение да не отиде поради "неотложни вътрешни ангажименти".

„Няма дългосрочен просперитет без действия по отношение на изменението на климата. Няма енергия без инвестиции във възобновяеми енергийни източници“, написа той в Twitter.

Новият британски премиер отложи приемането на спешен бюджетен план

„Ето защо ще присъствам на @COP27 следващата седмица: за да изпълня наследството на Глазгоу за изграждане на сигурно и устойчиво бъдеще.“

Първоначалното решение на Сунак да не присъства на събирането в курорта Шарм ел-Шейх на Червено море предизвика гнева на активисти за опазване на околната среда.

Но във вторник се загатна за обрат, когато неговият говорител заяви, че решението се "преразглежда", особено след информацията, че Борис Джонсън ще присъства.

Макрон: Франция напуска договора за Енергийната харта

Кои европейски лидери ще присъстват на срещата?

Страните от Г-20 са отговорни за около 80 процента от глобалните емисии на парникови газове, така че е изключително важно те да носят отговорност на срещите на върха на COP.

Сред европейския контингент френският президент Еманюел Макрон определено ще присъства на COP27, като се очаква да изиграе важна роля на срещата, която ще се проведе от 7 до 8 ноември.

Заедно с президента на Сенегал Маки Сал и холандския премиер Марк Рюте, френският президент ще свика събитие за ускоряване на адаптацията в Африка.

Рюте: Ако Скопие не приеме предложението, Тирана продължава сама напред

Германският канцлер Олаф Шолц също ще отпътува за Египет, както  и новият италиански премиер Джорджа Мелони.

Турция, друга страна от Г-20, която отдавна се бори с отговорността си по Парижкото споразумение, вероятно ще бъде представлявана от президента Ердоган

Дания, която стана първата независима страна, поела основния финансов ангажимент, ще бъде ръководена от премиера Мете Фредериксен, който току-що беше преизбран.

Германия и Испания с идея за газопровод през Пиринеите, Франция е против

Испанският министър-председател Педро Санчес също ще присъства на събитието, стартирайки инициатива с Нигерия относно териториалната устойчивост на сушата.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен със сигурност ще има водеща роля.

Кои световни лидери ще присъстват на срещата?

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди присъствието си на COP27, като заяви, че междинните избори на САЩ, не трябва да пречат на демонстрирането на лидерство в областта на климата.

Китайският президент Дзинпин не се очаква да присъства, след като не се появи на COP26 миналата година. Докато Китай сега е най-големият източник на CO2, кумулативните емисии на Обединеното кралство са 5,5 пъти по-високи от тези на Китай и 20 пъти по-високи от тези на Индия, така че не носи същата историческа отговорност за ограничаване на изменението на климата.

С третия си мандат Си хвърля Китай и света в неизвестното

Индийският премиер Моди вероятно ще присъства на COP27.

Съобщава се, че в началото на победата си над Болсонаро бразилският Лула изпраща представители в Египет.

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе ще отсъства от COP27. Sydney Morning Herald съобщава, че министърът на изменението на климата и енергетиката Крис Боуен ще води австралийската делегация.

Крал Чарлз III назначи Сунак за премиер на Великобритания

Британският крал Чарлз III няма да отиде на срещата, потвърдиха от Даунинг стрийт миналата седмица. Някои коментатори очакваха смекчаване на позицията на правителството, тъй като бившият премиер Тръс помоли монарха да не присъства на преговорите, но беше постигнато съгласие, че това не е "правилният повод" за краля да се появи на политическата арена, въпреки зелените си акредитиви.

Грета Тунберг: Путин и Тръмп са уплашени от мен и са ме нарочили

Едно много забележимо отсъствие ще бъде Грета Тунберг. „Няма да отида на COP27 по много причини, но пространството за гражданското общество тази година е изключително ограничено“, каза шведският младежки активист в неделя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм