Френският президент Еманюел Макрон обяви в петък, че Франция ще напусне Договора за Енергийната харта, като по този начин стана най-голямата икономика, обявила, че се отказва от това спорно споразумение, предаде „Politico“.

Припомняме, че договорът за Енергийната харта е подписан през 1994 г. и има повече от 50 подписали се страни, включително тези от Европейския съюз, и има за цел да насърчи „международното сътрудничество в енергийния сектор“. 

Пактът, който позволява на международни компании и инвеститори да съдят правителства за намеси, които засягат печалбите от енергийни проекти, все повече се разглежда като заплаха за националните планове за климата.

Лидерите от ЕС се споразумяха по „пътна карта“ за спиране на поскъпването на енергията

„Франция реши да се оттегли от Договора за Енергийната харта“, заяви Макрон на пресконференция след срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, като добави, че този ход е „съгласуван“ с амбициите на страната в областта на климата и с Парижкото споразумение за климата. Решението последва изявленията на Испания, Нидерландия и Полша, че ще се оттеглят от пакта. Германия и Белгия сигнализираха, че обмислят своите възможности.

По-рано тази седмица Висшият съвет по въпросите на климата на Франция заяви, че продължаването на членството в договора представлява заплаха за целите на ЕС в областта на климата.

„Трябва да ускорим инвестициите във възобновяеми енергийни източници и ядрена енергетика“, заяви Макрон. „Обезпокоен съм от завръщането на изкопаемите горива и въглеводородите. Войната не трябва да ни позволи да забравим ангажимента си за намаляване на въглеродните емисии“, допълни той.

ЕК: Страните от ЕС да намалят до март 2023 г. месечното си потребление на газ с 15%

Оттеглянето на Франция е сериозен удар по споразумението, а също и по Европейската комисия, която призова страните да подкрепят реформите в договора.

През лятото Комисията приключи преговорите с останалите членове на договора, които завършиха с предложение да се даде на ЕС изключение за постепенно премахване на защитата на проектите за изкопаеми горива в ЕС през следващите 10 години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм