Климатичната активистка Грета Тунберг каза, че няма да прави кариера в политиката, защото е тази сфера е твърде "токсична", предаде Би Би Си.

Шведската тийнейджърка стана известна през 2018 г., след като пропусна училище и вдъхнови международно движение за борба с изменението на климата.

Грета Тунберг: Германия прави „грешка“, като се отказва от ядрената енергия заради въглищата

Сега на 19 години, тя казва, че необходимите промени „ще дойдат само ако има достатъчно обществен натиск отвън, и това е нещо, което ние създаваме“.

Тя заяви, че никога не е имала намерение да стане лице на глобално движение.

Това е твърде голяма отговорност. Ако смятате цялата надежда на света да лежи върху раменете на тийнейджърите, това не е много добре", заяви Грета.

27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (Cop27) е в Египет на 6-18 ноември, но Тунберг ще отсъства.

Нов вид дъждовна жаба кръстиха на Грета Тунберг

„Не съм нужна там. Ще има и други хора, които ще присъстват, от най-засегнатите райони и мисля, че техният глас там е по-важен“, каза тя.

Грета Тунберг каза пред медийния редактор на Би Би Си, Амол Раджан, че остава незасегната от злоупотребите в социалните медии, но каза:

Това, от което най-много се притеснявам, е, когато хората лъжат за мен и разпространяват конспиративни теории."

Нарочена в Туитър от няколко световни лидери, включително Владимир Путин и Доналд Тръмп, тя обикновено отговаря, като променя профила си в платформата.

Грета Тунберг осъди изминалите 30 години на „празни приказки“ за климата

Просто мисля, че е наистина смешно. Имам предвид, че най-могъщите хора в света се чувстват уплашени от тийнейджърите. Това е смешно. Това говори повече за тях, отколкото за мен“, заяви тя.

Най-скорошният проект на Тунберг е създаването и на книга с есета от десетки експерти, за да предостави набор от инструменти за онези, които са загрижени за изменението на климата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм