Шведската активистка Грета Тунберг осъди днес "изминалите 30 години на празни приказки" за климата на световните лидери, обвинявайки ги, че са "удавили" надеждите на младите хора с техните "празни обещания", предаде Франс прес.

"Нямаме планета Бе, няма планета дрън-дрън, зелена икономика дрън-дрън, въглеродна неутралност през 2050 г. дрън-дрън", каза тя под аплодисментите на 400 младежи от цял свят, събрани от ООН в Милано един месец преди решаващата конференция по климата на COP26 в Глазгоу.

Грета Тунберг: Проектодокладът на ООН за климата дава възможност да се погледне „реалността в лицето“

"Това е всичко, което чуваме от нашите така наречени лидери. Само думи. Думи, които звучат добре, но не са довели до никакви действия, нашите надежди и мечти се удавиха в техните празни думи и обещания", добави Тунберг.

"Разбира се, че имаме нужда от конструктивен диалог, но те вече са имали 30 години да дърдорят и до къде ни доведе това?", каза активистката, определяйки липсата на действие като "умишлено" поведение от страна на световни лидери и като "предателство към настоящите и бъдещите поколения".

ООН, Италия и британското председателство на COP26 поканиха 400 младежи от близо 200 държави на възраст от 15 до 29 години в Милано за тридневна среща, за да изготвят съвместна декларация, която ще бъде представена на подготвителна среща на министрите за международната конференция COP26 в Глазгоу, която среща ще се проведе в края на седмицата.

Леонардо ди Каприо инвестира в иновативни предприятия за опазване на природата

"Те канят подбрани младежи на подобни срещи и се преструват, че ни слушат, но не го правят, не ни слушат, никога не са го правили", каза Грета Тунберг от трибуната пред организаторите на събитието.

"Но можем да променим нещата", увери тя.

"Вече не можем да оставяме управляващите да решават какво е политически възможно или не, вече не можем да оставяме управляващите да решават какво е надеждата.

Надеждата не е дърдорене, надеждата казва истината, надеждата действа, надеждата винаги идва от хората", каза младата активистка.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук