Шведската активистка Грета Тунберг заяви, че за Германия би било „лоша идея“ да се съсредоточи върху въглищата, след като вече има атомни електроцентрали, предаде „Дойче Веле“.

Във вторник активистката за климата Грета Тунберг заяви пред германската обществена телевизия, че смята за грешка изключването на съществуващите атомни електроцентрали и използването на въглища за производство на електроенергия.

„Това зависи от ситуацията. Ако те вече работят, смятам, че е грешка да ги затворите и да се съсредоточите върху въглищата“, каза Тунберг в токшоуто „Maischberger“.

Лорер пред Дарик: Войната показа, че зеленият преход е важен, но енергийната сигурност е по-важна

„Лично аз смятам, че е много лоша идея да се фокусираш върху въглищата, когато (ядрената енергия) вече е въведена“, каза активистката.

Тя призна колко чувствителен е въпросът сред активистите за климата, като нарече темата „много напрегнат дебат“.

Тунберг също така предупреди, че на фона на войната в Украйна не бива да се преминава към по-малко зелена енергия.

Тя добави, че разбира необходимостта от защита на хората от прекомерните разходи за енергия и каза, че хората също така са „зависими“ от енергията и системата, която не е устойчива. 

Климатолог пред Дарик: Увеличаването на глобалната температура води до екстремни прояви на времето

Тунберг каза, че изменението на климата не се третира като извънредна ситуация в световен мащаб, и каза, че други неотдавнашни проблеми като пандемията Ковид-19 са показали, че това е възможно.

Тя заяви, че дори в условията на криза хората не могат да изпускат от поглед изменението на климата. 

„Всяка война е бедствие. На много нива. Но трябва да сме в състояние да се съсредоточим върху различни неща едновременно“, обобщи Тунберг. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм