Нов вид дъждовна жаба беше официално кръстен на шведската природозащитничка Грета Тунберг. Жабата Pristimantis gretathunbergae е наречена Rainfrog Greta Thunberg (Дъждовна жаба Грета Тунберг) и е описана в нова статия на научното списание ZooKeys.

Новият вид дъждовна жаба е открит от международен екип, ръководен от Абел Батиста и Конрад Меберт и финансиран от редица организации, включително Рейнфорест Тръст (Rainforest Trust), нестопанска екологична организация. Жабата е открита на остров Серро Чуканти в Източна Панама.

Учени кръстиха нов вид безгръбначно на Грета Тунберг

„За Рейнфорест Тръст е голяма чест да спонсорира кръщаването на този изящен и застрашен вид еквадорска жаба на Грета Тунберг“, каза главният изпълнителен директор на организацията Джеймс Дойч в прессъобщение. „Грета повече от всеки ни напомня, че бъдещето на всеки вид на Земята зависи от това, което правим в момента, за да сложим край на климатичните промени.

Дъждовната жаба Грета Тунберг, разпознаваема по „отличителните си черни очи“, има допълнителни връзки със съименничката си, тъй като изменението на климата заплашва местообитанието й. През последните 10 години остров Серро Чуканти е загубил повече от 30 процента от горската си покривка.

Грета Тунберг е известна като неформален лидер на движението "Училищна стачка за климата", което обединява хиляди млади хора. Те призовават властите да обърнат повече внимание на глобалното затопляне. Младата шведка е номинирана два пъти за Нобелова награда за мир и е носител на редица обществени награди. През 2019 г. екоактивистката е обявена за "Личност на годината" на списание „Тайм“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук