Президентът на САЩ Джо Байдън е възразил срещу действията на Китай по отношение на Тайван, които по думите му са "все по-агресивни и използващи принуда". Американският лидер е изразил също така опасения за спазването на човешките права от Пекин в Синцзян, Тибет и Хонконг. Байдън го е направил на първата си среща на живо като президент с китайския лидер Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на Белия дом.

На пресконференция след срещата Байдън отново потвърди ангажимента на САЩ към дългогодишната си политика за "един Китай". Американският президент също така каза, че въпреки дрънкането с оръжия в последно време от страна на Китай, той не вярва, че Китай ще направи опит да нахлуе в Тайван. "Никога не бива да се стига  дотам", добави Байдън.

Обтегнати отношения: Байдън иска да уточни „червените линии“ със Си Дзинпин

Срещата между двамата президенти се проведе в разгара на седемдневната околосветска обиколка на Байдън и на фона на опитите на големите сили да "управляват" различията си, докато се конкурират за влияние на световната сцена в условията на задълбочаващо се напрежение в сферата на икономиката и сигурността. Байдън заяви пред репортерите, че САЩ ще продължат да се "конкурират активно" с Китай, но добави, че той не търси конфликт и вярва, че не е задължително да има "нова Студена война с Китай.

Белият дом съобщи, че Байдън и Си са се съгласили, че "никога не бива да се води ядрена война" и тя не може да бъде спечелена. Подчертали са също, че се противопоставят "на използването на заплахи за употреба на ядрени оръжия в Украйна". Става дума за почти неприкритите заплахи от страна на руски официални лица за използване на ядрени оръжия, направени на фона на неуспехите на продължаващата почти девет месеца руска инвазия в Украйна, посочва АП.

С риск да бъде “изолиран” от Европа: Шолц на визита в Пекин

Байдън и Си също така са се договорили да "упълномощят ключови служители" в области на потенциално сътрудничество, включително борбата с климатичните промени и поддържането на световното финансово здраве и продоволствена стабилност. Засега не е ясно дали това означава, че Китай ще се съгласи да бъдат подновени разговорите за климатичните промени, които Пекин замрази в знак на протест срещу визитата в Тайван през август на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.

По информация на китайското правителство Си е подчертал, че "въпросът за Тайван е централен за ключовите интереси на Китай и е залегнал в политическата основа на китайско-американските отношения". Той също така е добавил, че това е първата червена линия в отношенията между САЩ и Китай, която не бива да бъде прекосявана.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм