Президентът Джо Байдън помилва две пуйки, Шоколад и Чип, в понеделник, докато изпълняваше президентските си задължения по годишното помилване на пуйки за Деня на благодарността.

“Гласовете са приети, те са преброени и проверени, без пълнене на бюлетини. Единствената "червена вълна" този сезон ще бъде, ако немската овчарка събори соса от червени боровинки”, каза Байдън пред публика на южната морава на Белия дом.

Нидерландия умъртви около 44 000 пуйки, за да овладее птичия грип

Базирайки се на традицията, Байдън определи Шоколад за официалната пуйка на Деня на благодарността, но и двамата с Чип бяха помилвани. Птиците тежат съответно 46 и 47 паунда и са отгледани от председателя на Националната пуешка федерация (NTF) Рони Паркър близо до Монро, Северна Каролина.

Байдън помилва две пуйки преди Деня на благодарността (снимки)

Снимка: БГНЕС

Байдън се пошегува, че ще бъде кратък, защото “никой не обича, когато пуйката изстине”.

Американският президент вдигна много шум около плънката, преди да се отправи към въздушната база на морската пехота, Чери Пойнт в Северна Каролина за вечеря. Семейство Байдън ще прекара празника в Нантъкет, Масачузетс, където ще започнат семейните дискусии за политическото бъдеще на президента и кандидатурата му през 2024 г.

Байдън обяви извънредно положение в щата Ню Йорк заради снега

Въпреки изобилието от шеги в понеделник, помилването на пуйките идва, когато американците са изправени пред нарастващи разходи за трапезите си за Деня на благодарността. Годишното проучване на American Farm Bureau установи, че средната цена на вечерята за Деня на благодарността е нараснала с 20% в сравнение с миналата година поради високата инфлация, както и прекъсвания на веригата за доставки и войната в Украйна.

Байдън помилва две пуйки преди Деня на благодарността (снимки)

Снимка: БГНЕС

Тази година имаше и допълнително предизвикателство, отбелязаха от Министерството на земеделието. “Високо патогенна инфлуенца по птиците (HPAI), която доведе до загуба на над 50 милиона птици, включително на над 8 милиона пуйки”.

Слуховете за помилвания на пуйки датират в президентската история чак от администрацията на Линкълн. Фолклорът разказва, че синът на Линкълн помолил баща си да пощади пуйка, която трябвало да бъде част от вечерята им за Деня на благодарността.

Юбилей: Джо Байдън навършва 80 години

NTF става официален доставчик на пуйки за първото семейство през 1947 г., а официалната церемония по представянето на пуйки съществува от президента Хари Труман. Труман пръв приел пуйка от тях, но не пожалил птицата.

Първото документирано помилване на пуйка е дадено от президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г. 

Байдън помилва две пуйки преди Деня на благодарността (снимки)

Снимка: БГНЕС

Помилването на пуйки става норма в Белия дом през 1989 г., когато президентът Джордж Х.У. Буш възражда традицията, която сега е основна част от празничния сезон в Белия дом.

Миналата година Байдън помилва пуйките Фъстъчено масло и Желе.

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм