Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че в щата Ню Йорк е налице извънредна ситуация и нареди федерална помощ в допълнение към усилията на държавата и местната власт за реагиране поради извънредните условия в резултат на силна зимна буря и снеговалеж, започнали на 18 ноември 2022 г. и продължили досега. Според радио WABC в щата е поставен рекорд по количество сняг, паднал за 24 часа.

Байдън обяви извънредно положение в щата Ню Йорк заради снега

Снимка: Getty Images

Президентът упълномощава Министерството на вътрешната сигурност, Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), да координира всички усилия за оказване на помощ при бедствия, които имат за цел да облекчат трудностите и страданията на местното население, причинени от извънредната ситуация, както и да предоставя подходяща помощ за необходимите спешни мерки, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Белия дом.

По какво Варна прилича на Манхатън?

По-конкретно, FEMA е упълномощена да идентифицира, мобилизира и предоставя по своя преценка оборудване и ресурси, необходими за облекчаване на последиците от извънредната ситуация. Мерките за защита при извънредни ситуации, включително пряката федерална помощ, по програмата за обществена помощ ще се предоставят при 75 % федерално финансиране, се казва още в съобщението.

Байдън обяви извънредно положение в щата Ню Йорк заради снега

Снимка: Getty Images

Според NBC, губернаторът на щата Кати Хокъл по-рано е определила снеговалежа като "исторически". Тя обяви и използването на сили на Националната гвардия за справяне със снега.

Според радио WABC в щата е поставен рекорд по количество сняг, паднал за 24 часа. На някои места в окръг Ери е регистрирана височина на снега до 1,8 и 2 метра, като най-силен е снеговалежът в общините около град Бъфало. Снегът започна да вали в четвъртък и продължи да вали спорадично през целия уикенд.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм