Има нещо, по което морската столица на България и символът на Ню Йорк – Манхатън, макар и малко, си приличат.

Едно от емблематичните здания във Варна е това на Гранд хотел „Мусала“. Сградата поразително напомня на Флатайрън билдинг – символът на Манхатън. Разликата е в мащаба и етажите – варненската сграда има 6 нива, докато американската над 20.

Флатайрън билдинг е един от първите небостъргачи в Манхатън. Строителството на 82-метровото здание приключва през 1902 година.

Къде са варненските университети в националната рейтингова класация

В тези години билдингът става едно от най-високите здания в Ню Йорк. Названието му идва от неговата форма, напомняща старовремска ютия. 

Днес сградата се смята за най-стария небостъргач на Голямата ябълка и привлича стотици туристи.

Гранд хотел "Мусала" носи старото име на централния варненски площад.

Бил е завършен през 1927 г. и е дело на великия архитект Дабко Дабков.  

Сградата е била изградена под остър ъгъл, което е дало възможност на арх. Дабков да проектира висока за тогавашните времена сграда в централната част.

Оставиха в ареста четирима от обвинените за наркооранжериите във Варна

Хотелът е една от емблемите на Варна, изобразяван на пощенски картички, които туристите изпращали до всички краища на света, за да рекламират морския град.

През 1944 г. хотелът е бил национализиран, а през 1951 г. превърнат в хотел „Балкантурист". След 1992 г. е реституиран.

Сградата е реставрирана и до днес е запазила своя стил и аристократично излъчване с близо 100-годишна история. Освен с архитектурния си вид, зданието е забележително и с това, че в него се намира най-старият движещ се асансьор във Варна.

Днес край емблематичната за Варна сграда се намира бронзовата фигура на най-известния архитект на града Дабко Дабков, както и фрагмент от улица от древния Одесос.  

Повече за варненското копие на прочутия щатски небостъргач ще откриете в приакчения аудио файл.

Още новини от Варна

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм