През първия ден от държавното си посещение в САЩ Еманюел Макрон изрази в сряда съжаление по повод "суперагресивните" мерки в подкрепа на американската индустрия, взети от държавния глава Джо Байдън – масивни целеви субсидии, предвидени в икономически и социален закон, наречен Инфлейшън ридакшън акт (Закон за намаляване на инфлацията/ IRA).

Френският президент предупреди във Вашингтон, че тези мерки могат "да фрагментират Запада", предаде Франс прес.

Politico: Байдън продължава да игнорира Европа

"Не желая да станем пазар за американската продукция, тъй като имам точно същата продукция като вас. Имам средна класа, (която трябва) да работи, и хора, които трябва да си намерят работа. И последиците от IRA са, че вие може би ще си уредите проблема, но ще изострите моя. Много съжалявам, че съм толкова директен", заяви Макрон.

Френският лидер изтъкна, че алиансът на страната му със САЩ е "по-силен отвсякога", но предупреди, че има риск "Европа и Франция да станат нещо като уравновесяваща променлива" в съперничеството между САЩ и Китай. Той заяви, че "не вярва нито за секунда" САЩ рязко да променят политиката си, но призова за по-добра синхронизация между САЩ и Европа.

В края на управлението си Меркел “не е имала властта“ да се противопостави на Путин

Говорителката на Байдън Карин Жан-Пиер повтори позицията на Вашингтон, според която законът създава "значителни възможности за европейските предприятия и за европейската енергийна сигурност. Това не е игра с нулева сума".

Президентът на Франция Еманюел Макрон пристигна снощи във Вашингтон на първо официално посещение през мандата на Джо Байдън във вторник.

С риск да бъде “изолиран” от Европа: Шолц на визита в Пекин

Отношенията между двамата президенти имаха напрегнат старт. Миналата година Макрон повика за кратко в Париж френския посланик в САЩ, след като Белият дом обяви, че ще продаде на Австралия подводници с ядрено задвижване, с което осуети доставката на френски подводници с дизелови двигатели на Канбера. После отношенията им претърпяха обрат и френският президент стана един от най-активните европейски съюзници на Байдън в реакцията срещу руското нашествие в Украйна.

Визитата подчертава също уникалния начин, по който Макрон наложи присъствието на страната си на световната сцена и особено в САЩ. След убедителната победа на изборите през 2017 г. Макрон предприе множество международни инициативи, които го превърнаха в един от най-дейните световни лидери.

От Бейрут до Банкок и от Кремъл до Белия дом той се стреми да бъде в центъра на всяка криза, воден от усета си да улавя мига.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм