Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел защити политиката си спрямо Русия преди инвазията в Украйна, като заяви, че в края на управлението си е нямала достатъчно власт, за да повлияе на Владимир Путин, съобщават от Би Би Си (BBC).

Тя каза, че се е опитала да организира разговори с Путин и френския президент Еманюел Макрон през лятото на 2021 г. "Но нямах силата да постигна своето", заяви тя пред Spiegel news. "Всички знаеха: През есента тя ще си отиде", добави тя.

Politico: Хей, Путин, къде ще бягаш?

След четири мандата като канцлер Меркел напусна поста през декември 2021 г. Последното й посещение в Москва беше през август 2021 г. и тя коментира пред немското списание, че "усещането било много ясно: "По отношение на политиката на властта с вас е свършено".

Тя добави, че "за Путин единствено властта има значение".

Най-значимото за последната им среща било, че Путин довел със себе си външния министър Сергей Лавров. Преди това са се срещали само двамата лице в лице, отбеляза тя.

Меркел: Не съжалявам за газовите сделки на Германия с Русия

След началото на войната в Украйна, предшествана от седмици на масивно натрупване на войски по границите на Украйна, мнозина упрекнаха Меркел и други лидери на ЕС, че е трябвало да имат по-твърд подход към Кремъл.

Експертът по външна политика в нейната Християндемократическа партия Родерих Кизеветер е сред онези, които смятат, че е знаела, че Путин се опитва да раздели и отслаби Европа, но вярвала, че "меката сила" е правилния подход.  

Заради приемането на бежанци: Меркел получи наградата „Нансен“

В интервюто за Spiegel Меркел заяви, че нейната позиция за Украйна в мирните преговори в Минск е спечелила време на Киев да се защити по-добре срещу руската армия. Споразумението за прекратяване на огъня беше постигнато в Минск след анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г. 

Меркел добави, че не съжалява, че е напуснала поста през декември, защото смята, че нейното правителство не успявало да постигне напредък не само с кризата в Украйна, но и с конфликтите в Молдова, Грузия, Сирия и Либия. Русия е замесена във всички от тях.

И двамата с Путин са имали пряк досег с живота в комунистическа Източна Германия - тя е израснала там, а той е служил там като съветски офицер от КГБ, извършвайки тайна разузнавателна работа.

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм