Франция започна да предприема конкретни мерки, за да се подготви за евентуални прекъсвания на електроснабдяването в различни части на страната през зимата.

Причина за това са проблемите с френските атомни електроцентрали. Поддръжката на няколко от тях бе отложена, а голяма част от 56-те реактора в страната все още не са включени в мрежата. 

Макрон с опасения: Икономическите мерки на САЩ може „да фрагментират Запада“

Френското правителство подчертава, че има сключено споразумение за взаимопомощ с Германия, което предвижда Франция да доставя природен газ на Германия и да получава електроенергия в случай на нужда. 

Ако предстои прекъсване на електрозахранването, гражданите ще бъдат подробно информирани един ден предварително чрез специално мобилно приложение.

20 страни от НАТО нямат оръжия за Украйна

Токът няма да бъде спиран в болниците и в други важни обекти. Мерките обаче ще засегнат железопътните линии, метрото, училищата, университетите и др.

Очаква се премиерът Елизабет Борн да инструктира регионалните служители да имат готовност за контролирани прекъсвания на подаването на електричество за не повече от два часа, съобщава пресцентърът на френското правителство. 

Френският парламент подкрепи предложението за включване на правото на аборт в Конституцията

Според френските власти недостиг на електроенергия може да възниква между 8 и 13 ч. и между 18 и 20 ч., когато потреблението е най-голямо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм