Народното събрание на Франция подкрепи предложението за включване на правото на аборт в Конституцията. Това решение бе предизвикано до голяма степен от засилващите се ограничения в други страни, съобщиха от BBC.

Законодателите гласуваха с голямо мнозинство за включването на клауза, гарантираща "ефективен и равнен достъп до правото на доброволно прекъсване на бременността".

Френският парламент ще гласува обявяването на абортите за конституционно право

Депутатът от левицата Матилд Пано, която стои зад промяната, заяви, че тя предпазна мярка против "отстъплението", наблюдавано в САЩ и Полша.

Американски колумнист: САЩ направиха жените втора класа граждани, време е за радикален феминизъм

Законопроектът обаче ще бъде приет трудно.

Миналия месец горната камара на парламента отхвърли подобно предложение и се смята, че е малко вероятно да подкрепи новото изменение. Десните партии, които доминират в Сената, твърдят, че правото на аборт не е застрашено във Франция.

Промяната на Конституцията ще трябва да бъде подложена и на референдум, въпреки че проучванията на общественото мнение сочат, че повече от 80% от френските избиратели я подкрепят.

4689 са абортите направени в България от април до юни 2022 година

Поправката на Пано беше приета, след като получи подкрепата на депутатите от управляващата партия "Ренесанс" на Еманюел Макрон..

Народният представител от партията на Макрон Орор Берже трябваше да представи своя поправка за абортите следващата седмица, но я оттегли. Тя разказа от трибуната как майка ѝ е преживяла аборт без упойка, преди той да бъде легализиран през 1974 г.

"Въпросът за достъпа до аборт и за неговата защита не е прищявка, не бива да се политизира, не е въпрос на партийна политика", каза тя.

ЕП: Правото на аборт ще бъде включено в Хартата на основните права на ЕС

Министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети също подкрепи промяната на конституцията и похвали "историческото" гласуване.

През февруари миналата година френският парламент гласува за удължаване на законния срок за аборт от 12 на 14 седмици, подобно на съседна Испания. Той е по-нисък от този в други европейски държави, включително Швеция, Нидерландия, Англия, Уелс и Шотландия.

Пано посвети гласуването в четвъртък на жените в САЩ, Полша и Унгария. Нейният стремеж за промяна на Конституцията беше предизвикан от гласуването във Върховния съд на САЩ за прекратяване на националната гаранция за достъп до аборти, отменяйки историческото решение по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г.

Google ще трие местоположението на потребители при посещения за аборт в САЩ

Оттогава тринадесет американски щата започнаха да прилагат забрани за аборти, а избирателите в щати, сред които и Калифорния, подкрепиха този месец предложения за вписване на правото на аборт в конституцията им.

Полша има почти пълна забрана на абортите и тази година започна да прилага решение, според което прекъсването на бременност с дефекти на плода е противоконституционно.

Междувременно националистическото правителство на Унгария наскоро затегна ограниченията върху абортите, като задължи бременните жени да докажат, че плодът е жив, преди да поискат прекъсване на бременността.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм