Депутатите във френския парламент ще гласуват добавянето на правото на аборт в конституцията в отговор на неотдавнашните промени в САЩ и Полша.

Депутатите от лявата партия "Непреклонна Франция" и управляващата центристка коалиция се споразумяха днес за формулировката на новата клауза, която ще бъде подложена на по-широко гласуване по-късно през деня.

"Законът гарантира ефективността и равния достъп до правото на доброволно прекъсване на бременността", гласи предложеното конституционно допълнение към член 66.

Американски колумнист: САЩ направиха жените втора класа граждани, време е за радикален феминизъм

Инициативата е продиктувана от взривоопасното решение на Върховния съд на САЩ от тази година да отмени общодържавното право на американките на процедури за прекъсване на бременност.

В Европа консервативното правителство на Полша също ограничи силно правото на аборт.

Депутаткът от "Непреклонните" Матилд Пано заяви, че този ход е необходим във Франция, за да се "предпазим от регресия".

В речта си пред парламента тя цитира покойната френска писателка и активистка за правата на жените Симон дьо Бовоар.

4689 са абортите направени в България от април до юни 2022 година

"Нужна е само политическа, икономическа или религиозна криза, за да се поставят под въпрос правата на жените", каза тя.

Споразумението беше рядък случай на сътрудничество между твърдолинейната партия "Непреклонна Франция" и центристките съюзници на президента Еманюел Макрон в често размирното Национално събрание.

Предишен опит за вписване в конституцията с различна формулировка на правото на аборт, както и на контрацепция, беше отхвърлен през октомври от доминирания от консерваторите Сенат.

Малта - единствената страна в ЕС, където абортът е табу

Новият опит, ако бъде одобрен от долната камара на парламента, ще се нуждае от зелена светлина и в Сената, а след това трябва да бъде гласуван на национален референдум.

Много консервативни и католически политици обявиха своите съмнения в необходимостта от такъв ход, предвид вече съществуващите правни защити.

"Изглежда напълно неуместно да се открива дебат, който, въпреки че съществува в Съединените щати, не съществува във Франция", заяви тази седмица лидерът на крайната десница Марин Льо Пен.

Google ще трие местоположението на потребители при посещения за аборт в САЩ

"Никоя политическа група не мисли да поставя под въпрос достъпа до аборти", каза тя.

Абортите са легализирани във Франция през 1974 г. със закон, подкрепен от министъра на здравеопазването Симон Вейл - икона на правата на жените, на която Макрон оказа рядката чест да бъде погребана в Пантеона след смъртта ѝ през 2018 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм