Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руският президент е „отворен за разговори, но отказът на САЩ да се признаят анексираните украински територии за руски създава пречки за намирането на потенциален компромис“.

По негови думи Путин „остава отворен“ за контакти, но най-предпочитанията път за постигане на интересите е чрез мирни и дипломатически средства.

Подоляк: 13 000 украински войници намериха смъртта си във войната

"САЩ продължават да не признават новите територии в състава на Руската федерация и, разбира се, това съществено усложнява намирането на някаква взаимна основа, на възможности за взаимен диалог", каза още говорителят на Кремъл, цитиран от БТА.

Припомняме, че в четвъртък американският президент Джо Байдън заяви, че е готов да разговаря с Путин, ако той търси начин за прекратяване на войната, но според него засега руският му колега не е показал подобен стремеж.

Макрон ще разговаря с Путин в близките дни

Русия не е готова за преговори със САЩ, ако за тяхно условие се поставя "изтеглянето от Украйна“, заяви Песков в отговор на изявлението на американския президент.

Песков добави, че именно Путин преди началото на войната в Украйна "се е опитал да инициира преговори въз основа на подготвените от Русия проектодокументи (за гаранциите за сигурността на Русия) и със САЩ, и с НАТО, и с ОССЕ", но тогава "тази инициатива не е срещнала взаимно разбиране".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм