На 27 юни гости в „Нови хоризонти с Лили” бяха Момчил Василев – изпълнителен директор на „Ендевър България”, както и постоянния коментатор в поредицата, Лари Бийл – финансист от Калифорния.

Момчил Василев

В първата част на предаването, господин Василев представи накратко историята на „Ендевър” – предприемаческа мрежа, която оперира по целия свят и развива стартиращи компании, предоставя на предприемачите ноу-хау, контакти и капитал. Спомена и за фонда „Ендевър Каталист”, който инвестира в компании, част от глобалната мрежа на „Ендевър“, които са в активна фаза на растеж.

На въпрос „В кои държави екосистемата е най-развита?”, той отбеляза, че България е класирана най-високо (36то място в света) сред страните в Югоизточна Европа в тазгодишната класация на Global Startup Ecosystem Index. Момчил Василев представи и някои от програмите на „Ендевър България“. „Приходите за 2022 година, които очакваме, че ще реализират компаниите, които „Ендевър“ подпомага в България са около 200 млн. щ.д.“, изтъкна гостът.

Във втората част на предаването се осъществи връзка по Скайп с господин Лари Бийл в Сан Франциско. Той представи интересна тема, за това дали животните и други нечовешки обекти, имат право да бъдат юридически субекти.

Лари Бийл

Даде пример с един слон на име Хепи, който е затворен в зоопарка в Ню Йорк Сити, а за свободата му се е водело дело и известен съдия е разгледал случая. Господин Бийл даде примери и как животните правят политика, като изложи интересни факти за елените, биволите, птиците и пчелите. Въпросът е дали в близко бъдеще животни, машини и други нечовешки обекти ще станат равноправни на хората.

Като музикален фон в предаването звучаха изпълнения на кънтри-поп певицата Лиан Раймс от албума „Just A Girl Like You”, излязъл през 2003 година.

Следващият брой на „Нови хоризонти с Лили” е в понеделник (4 юли) от 19:00 часа на вълните на Дарик Радио.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм