На 15 юли се навършват 110 години от кончината на Александър Георгиев Коджакафалията и именно тази тема избра за рубриката си „Старият Бургас“ по Дарик Югоизток, Митко Иванов.

Той е автор на първото съвременно изследване за най-емблематичната личност на Бургас, „Мълчанието на Александър“. А в изданието за пръв път беше представен пълният текст на завещанието на Александър Георгиев Коджакафалията, родословното му дърво, сведения за детството и младостта му, как е изглеждал, последните му дни, всички имоти, кой ги е разграбил и как са поругани гробът и паметникът му.

Не към историята на Коджакафалията обаче, а към въпроса с паметниците, изградени до момента за признателност към него, Митко Иванов избра да насочи фокуса в предаването, посветено на годишната.

„Преди по-малко от година се състоя откриването на паметника на Александър Георгиев Коджакафалията, разположен в двора на едноименното училище. Той е дело на скулптура и мой  колега Радостин Дамасков. Тогава  много от коментарите бяха свързани с това, че е било крайно време да има подобен мемориал. Всъщност, той далеч не е първия, нито втория. Макар с благородни намерения и в желанието си да го почетем, днес имаме цели пет. Оригиналният паметник, построен по неговата воля и унищожен през 1950 година от комунистическата власт. Следваща е паметната плоча на ул. „Вардар“ 1, вероятно от 1990 г. Малко по-късно в двора на тогавашното сиропиталище и днес училище, колегата Атанас Стоянов създава трети, орелеф, с благодетелният жест на Руси Куртлаков. Той стои и до ден днешен там. През 2008-а в родното му село се изгражда още един паметник. Приживе, когато разговарях с Георги Райков, той твърдеше, че в родното му село е имало и друг, макар и по-малък. По думите му обаче той е изчезнал. Тоест настоящия от 2022 година е пети поред. Но и до този момент няма изграден там, където благодетелят на Бургас е пожелал да има и е оставил средства за изграждането му“, коментира историографът Митко Иванов.

Защо се получи така, че изградихме толкова много паметници на Александър Георгиев Коджакафалията, а все още не е изпълнена неговата воля, която той ясно е посочил в завещанието си, обозначил е мястото, дарил е парцел и дори е оставил средства за изпълнението, чуйте от Митко Иванов в звуковия файл: