Британски изследователи съобщиха за пробив в мистериозни случаи на хепатит, засягащи малки деца, като установиха, че сериозното състояние на черния дроб е свързано с коинфекция с два често срещани вируса, но не и с Ковид-19, предаде БГНЕС.

Световната здравна организация (СЗО) съобщава за най-малко 1010 вероятни случая, включително 46, при които се е наложила трансплантация, и 22 смъртни случая от болестта, датиращи от октомври миналата година.

22 случая на остър хепатит в Испания

Според предишни теории причината за тези случаи е рязкото увеличаване на често срещаните аденовирусни инфекции.

Но в две нови проучвания, проведени независимо и едновременно в Шотландия и Лондон, учените установяват, че друг вирус - AAV2 (аденоасоцииран вирус 2) - играе значителна роля и е налице при 96 % от всички изследвани пациенти.

Какво знаем за новия хепатит при децата?

Обикновено не е известно AAV2 да причинява заболяване и не може да се възпроизвежда без наличието на друг "помощен" вирус.

Двата екипа стигнаха до заключението, че коинфекцията с AAV2 и аденовирус или понякога с херпесния вирус HHV6 е най-доброто обяснение за тежкото чернодробно заболяване.

"Наличието на вируса AAV2 се свързва с необясним хепатит при деца", казва в изявление професорът по инфекциозни болести Ема Томсън от Университета в Глазгоу, която е ръководител на шотландския труд.

Но тя също така предупреди, че все още не е сигурно дали AAV2 причинява заболяването или е по-скоро биомаркер за основна аденовирусна инфекция, която е по-трудна за откриване, но е основният патоген.

Няма връзка с Ковид-19

Двете проучвания разглеждат както пациенти, които са се сдобили с хепатит, така и такива, които не са се сдобили, като установяват, че AAV2 присъства най-вече при тези, които са се сдобили със заболяването, а не при тези, които не са се сдобили.

В София ще се провеждат безплатни и анонимни изследвания за хепатит C

Шотландското проучване допълнително изследва гените на децата, които са се разболели, и на тези, които не са се разболели, като се спира на разликите в техния човешки левкоцитен антиген, които могат да обяснят защо някои са по-податливи от други.

И двата екипа изключват като пряка причина скорошна или предишна инфекция с SARS-CoV-2.

В черния дроб на пациентите не е открит коронавирус и въпреки че шотландското проучване установява, че две трети от пациентите са имали антитела срещу коронавируса, този процент е бил подобен на общото разпространение сред населението сред децата по това време.

Не е ясно защо случаите на хепатит са се увеличили напоследък, но и двата екипа подчертаха възможността затворените помещения да са допринесли за това или чрез понижаване на имунитета на децата, или чрез промяна на моделите на циркулация на вируса.

Диърдри Кели, професор по детска хепатология в университета в Бирмингам, която не е участвала в работата, казва: "Мисля, че това е правдоподобно обяснение за тези случаи. Изглежда, че коинфекцията е ключът."

Но тя добави, че е необходима допълнителна работа, за да се разбере защо някои деца развиват тежко заболяване и се нуждаят от трансплантация.

Томсън заяви, че е важно също така "да се разбере повече за сезонната циркулация на AAV2 - вирус, който не се наблюдава рутинно".

"Възможно е пикът на аденовирусната инфекция да е съвпаднал с пика на експозицията на AAV2, което да е довело до необичайна проява на хепатит при податливи малки деца."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм