Възрастните хора и хората, които инжектират наркотици, са сред най-инфектираните у нас с Хепатит С.

За родените между 1945 и 1965 година е имало голяма вероятност да бъдат заразени по време на различни медицински интервенции като операции и кръвопреливания. Това обясни един от най-добрите гастроентеролози в България проф. Красимир Антонов и добави, че пациентите, които са на възраст над 65 години, са най-рискови за заболяването и често идват при лекарите едва когато развият усложнения като цироза и рак на черния дроб.

Д-р Мирчева: Миенето на ръцете предпазва от хепатит

Терапията след Хепатит С е успешна. Няма го обаче скринингът, категоричен е проф. Антонов. Огромният социален проблем при инфектираните обаче тук е стигмата. За да се избегне тя, в 9 общински болници в София ще се провеждат безплатни и анонимни изследвания за хепатит C, допълни медикът.

Осигурени са 5500 безплатни теста, а изследвания ще могат да се правят в Първа, Втора и Пета многопрофилни болници, както и в Първа и Втора АГ болници – „Св. София” и „Шейново”. Желаещите ще могат да се тестват още и в ДКЦ 11, 12 и 17.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм