Откриваме новата седмица с поглед към политическата сцена, където сякаш винаги има място за нови играчи, били те обвиняеми в крупни данъчни престъпления, или разжалвани бивши главни прокурори. Звучи като шега, макар и да не е съвсем - поне за тези, които в събота следиха пресконференцията на завърналия се от Дубай Васил Божков, излъчвана на живо в условията на домашен арест.  

Божков се самообяви за борец срещу статуквото и заяви, че след като е постигнал всичко в бизнеса, влиза в политиката. Той каза още, че е защитен свидетел, за което и беше опроверган от прокуратурата.

"Това трябва да го разглеждаме в контекста на неговите обвинения, които през 2019 г. отправи по отношение на бившите управляващи. Развръзка по този казус засега не виждаме. Той даде свидетелски показания, но засега не става ясно какво се случва. Иначе заявките за влизането в политиката - знаем че още през 2021 г. участва с българска партия. Не мисля, че има потенциал за развитие на какъвто и да е политически проект, с оглед неговия имидж". Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио политологът Милен Любенов.

"Новината, че Васил Божков влиза в полтииката, не е новина. Аз от тази пресконференция в домашни условия не чух никаква новина. Не чух нещо, кеото г-н Божков да не е казвал вече много пъти. Чудя се защо трябваше едно домашно видео да се разпространи не в частен кръг, а по публичните медии. Не мога да разбера защо медиите усилват домашни видеа. Няма причина институционални медии да не вършат работата си, а именно да филтрират кое е публична информация, и кое не е", посочи от своя страна социологът Мила Минева.

Тя коментира още, че в политиката влизат хора, които мразят политиката. "Има едно много фалшиво разбиране за политическото, което се поддържа от странни фигури, които имаме съмнения доколко съвпадат с институционалните си позиции", каза още социологът.

"Статуквото активно се бори срещу статуквото – изключително странно е", допълни Мила Минева.

Коментирайки факта, че сякаш един от най-големите страхове от влизането в управленска “сглобка” с ГЕРБ бе, че борбата с корупцията ще остане в историята, Милен Любенов посочи: "Засега не виждаме кой знае какви стъпки по отношение на борбата с корупцията, освен заявките за промяна в Конституцията и антикорупционното законодателство, което предстои да бъде гласувано. Дали това ще доведе до ефективна борба с котупцията на този етап е много трудно да кажем, защото е много важно как ще бъдат структурирани тези институции".

"Да правиш реформи с тези, които са олицетворявали корупционния модел на управление години наред - много трудно можем да очакваме някакви кой знае какви резултати. Оттук насетне трябва много внимателно да се наблюдават законодателните промени, защото опасенията на редица наблюдатели са, че те няма да доведат до някаква съществена промяна", допълни политологът.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм