Софийският апелативен съд пусна бизнесмена Васил Божков под домашен арест по делото за данъчни престъпления, свързани с хазартния му бизнес. Според съда няма опасност от извършване на ново престъпление, тъй като вече нямал същата власт, каквато е притежавал към момента на деянието, в чието евентуално извършване е обвинен. Другата опасност – тази от укриване - според магистратите е значително по-малка.

Изпълнението на мярката ще се следи с електронна гривна.

Под засилена охрана бизнесменът Васил Божков беше доведен в Съдебната палата. Пред залата, в която се гледа мярката му,  го очакваха симпатизанти, които посрещнаха Божков с аплодисменти. Те носеха плакати с надпис „Справедливост за Божков”, „Бухалки” , „Един глас може да бъде заглушен. Милиони - никога” и „Не на мълчанието, не на бухалките”.

По време на заседанието Божков заяви, че иска по-лека мярка, като допълни, че на 67 години не е лесно в ареста.

След като магистратите решиха да изменят мярката му от „задържане под стража” в по-лека – „домашен арест” по делото, свързано с хазартния му бизнес, се очаква отново да бъде поискан постоянен арест за бизнесмена по друго досъдебно производство - за подбудителство към убийства, рекет и изнасилване. 

БУЛФОТО

След решението на апелативния съд пред журналисти адвокатът на бизнесмена Георги Гатев определи изчакванията по делата като някаква игра. А по време на заседанието стана ясно, че по делото  за незаконно придобити антики, на Божков вчера е наложена парична гаранция от 1.5 млн. лв., която ще обжалва.

Относно това дали Божков разполага със средства, за да плати наложената парична гаранция, адвокат Гатев коментира, че за всеки може да се говори всичко, като припомни, че сметките му са блокирани.

За разследването, образувано по повод твърденията на Божков, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова за 60 милиона лева – адвокат Георги Гатев поясни, че към момента не може да каже нищо, тъй като всичко зависи от разследващите органи.

По делото има компютърна експертиза, която показва, че са ползвани имейли, през които е минавала комуникация с Русия, в т. ч. с Евгений Пригожин. Част от комуникацията показва и намерения за развиване на хазартна дейност в анексираната част на Крим, беше посочено на заседанието. В мейлите има информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС. Намерени са данни за комуникация и с Грузия, където са намерени доказателства за връзка с местната национална лотария, обясни още прокурорът.

В съда бяха внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. 

Другото разследване е така нареченото криминално - то е за поръчителството на убийствата на Манол Велев и хазартен бизнесмен от Благоевград, както и за поръчителството на атентата срещу Алексей Петров от 2015 година.

По т.н. "криминално" дело престъпната група е за убийства, изнасилвания и изнудвания, а по хазартното се твърди, че група е действала от 2014 година и за изнудвания, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

През януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Бяха му повдигнати 18 обвинения, свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци и изнасилване.

Бизнесменът се завърна на 25 август в София от Дубай доброволно и бе отведен от летището в МВР болница, а след това му бяха повдигнати обвинения.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм