Софийският апелативен съд решава днес, 5 септември, дали бизнесменът Васил Божков да остане за постоянно в ареста, или да получи по-лека мярка. Делото срещу Божков е  за неплатени такси за над половин милиард лева от хазартен бизнес.

Под засилена охрана бизнесменът Васил Божков беше доведен в Съдебната палата. Пред залата, в която се гледа мярката му,  го очакваха симпатизанти, които посрещнаха Божков с аплодисменти. Симпатизантите носеха плакати  плакати с надпис „Справедливост за Божков”, „Бухалки” и „Не на мълчанието, не на бухалките”.

По време на заседанието Божков заяви, че иска по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка. А адвокатът на бизнесмена - Георги Гатев поиска от съда да не налага никаква мярка за неотклонение на клиента му или тя да бъде „подписка“. Според него обвинението срещу Божков е необосновано и незаконосъобразно, като е постановено в нарушение на Конституцията. Гатев допълни, че Божков се е върнал доброволно в страната, като по думите му такова действие трябва да бъде оценено от съда.

Адвокатът съобщи, че по делото за културните ценности в понеделник, след като му е предявила обвинението, прокуратурата е постановила парична гаранция на Васил Божков в размер на 1,5 млн. лева.

Припомняме, че на 26 август Софийският градски съд реши, че Божков остава в ареста. След края на заседанието, защитата на бизнесмена съобщи, че ще обжалва решението на магистратите.

Тогава съдебният състав разгледа искането на прокуратурата само по делото за престъпления, свързани с хазартния му бизнес. По това разследване хазартният бос има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група.

Според съдия Христинка Колева по делото има събрани достатъчно доказателства, че бизнесменът е извършил престъпленията, за които е обвинен. Част от тях са показания на редица свидетели. Сред тях е Мария Филипова, която казала, че Божков я "опипва, целува и прави опит да я изнасили". Разпитвана по делото е и бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева по отношение на международния паспорт на Божков.

По разследването има над 250 тома доказателства, като част от тях са и секретни. "Прокуратурата може да иска каквото си иска", коментира Божков в началото на заседанието. Адвокатът на Божков Георги Гатев каза, че не е съгласен с искането на прокуратурата.

"Очевидно е, че се е крил доста време, имал е значителен финансов ресурс, посочиха от държавното обвинение. От 2010 г. е структурирал организация от фирми, но и десетки в офшорни зони. Парите били управлявани от компании в Швейцария. Голяма част от фирмите са свързани с руски граждани", коментира прокурорът по делото Ангел Кънев.

По делото има компютърна експертиза, която показва, че са ползвани имейли, през които е минавала комуникация с Русия, в т. ч. с Евгений Пригожин. Част от комуникацията показва и намерения за развиване на хазартна дейност в анексираната част на Крим, беше посочено на заседанието. В мейлите има информация и за комуникация с бивш шеф на "Роснефт" Алексей Гарбер и други лица, които са в санкционен списък на ЕС. Намерени са данни за комуникация и с Грузия, където са намерени доказателства за връзка с местната национална лотария, обясни още прокурорът.

В съда бяха внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. 

Другото разследване е така нареченото криминално - то е за поръчителството на убийствата на Манол Велев и хазартен бизнесмен от Благоевград, както и за поръчителството на атентата срещу Алексей Петров от 2015 година.

По т.н. "криминално" дело престъпната група е за убийства, изнасилвания и изнудвания, а по хазартното се твърди, че група е действала от 2014 година и за изнудвания, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

През януари 2020 г. Божков напусна България и се укри в Дубай, за да избегне задържането си. Бяха му повдигнати 18 обвинения, свързани с убийства, пране на пари, укриване на данъци и изнасилване.

Бизнесменът се завърна на 25 август в София от Дубай доброволно и бе отведен от летището в МВР болница, а след това му бяха повдигнати обвинения.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм