Адвокатът на Васил Божков - Стоян Баумайер обясни, че бизнесменът ще бъде отведен в МВР болница за преглед, след което пред прокурор ще му бъдат предявени обвиненията. Божков беше изкаран под засилена охрана и качен в силноохранявани автомобили на ГД „Охрана“ към правосъдното министерство. 

Прокуратурата потвърди, че Васил Божков се е явил доброволно пред органите на МВР на Летище София. Той е бил задържан за 72 часа. От държавното обвинение уточниха, че предстои предявяване на обвинения, както и призоваване на бизнесмена в качеството му на свидетел.

“Всички знаете, че преди две години Върховният съд в ОАЕ отказа категорично неговата екстрадиция, поради липса на каквито и да било доказателства, предоставени от Прокуратурата на България, за каквито и да било извършени престъпления“, подчерта адвокатът.

„Той нямаше право да напуска ОАЕ от съображения за сигурност. Получихме вчера разрешение и първият възможен полет беше днес“, обясни той защо Божков не се е върнал по-рано.

„Моят клиент е в отлична форма, в добро здраве, тренира всеки ден“, каза още Баумайер. На въпрос какви са мотивите на бизнесмена да се върне сега в България, Баумайер заяви: „Неговите мотиви са да изчисти името си пред съда“. 

Попитан дали убийството на Алексей Петров е отворило пътя на Васил Божков към България, адвокатът каза: „Не мисля, че трябва да вкарвате моя клиент в роли, във филми, за които той даже не знае, че е имало кастинг“. По думите на защитника Васил Божков и Алексей Петров нямат нищо общо. Техните пътища никога не са се пресичали, допълни той. 

Стоян Баумайер посъветва медиите да следят социалните профили на Васил Божков, където „ще има повече информация, поетапно, за всичко“.

Припомняме, че през май бизнесменът, който пребиваваше в Дубай, написа във страницата си във Фейсбук, че е готов да се върне в България като защитен свидетел. В течение на времето България изпрати няколко молби за правна помощ до Обединените арабски емирства. 

През февруари Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи, сред които и Васил Божков. Едно от делата срещу бизнесмена е за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности. Другото е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група.

Според прокуратурата тя е действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. Срещу Васил Божков има и трето разследване, като прокуратурата твърди, че той е виновен за побои, закани за убийства и убийства. Освен в списък на Великобритания, името на Божков се появи и в първия списък "Магнитски".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм