Кацна полетът на Fly Dubai на терминал 2 на летище София, на борда на който се очаква да бъде бизнесменът Васил Божков. Тази информация той лично съобщи в профила си във Фейсбук. Ето и точните думи в публикацията му:  

„Днес се прибирам в България. След всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха”, пише в поста си бившия хазартен бос.

Снимки: Тодор Пантилеев, Дарик

В публикацията е прикачена и снимка на Божков в самолет По-рано пред Дарик от Софийската градска прокуратура уточниха, че ако Васил Божков се върне в България, трябва незабавно да бъде задържан от „Гранична полиция”.

"Кацнах. Имам среща с бухалките. Бъдете здрави", написа Божков преди броени минути.

След като бъде задържан, Божков ще бъде отведен, за да му бъдат предявени обвинения по три дела. Той ще бъде разпитан и като обвиняем, а след това разследващите ще преценят дали да го пуснат от ареста или да искат постоянното му задържане от съда.

През май, бизнесменът, който пребиваваше в Дубай, написа, че е готов да се върне в България като защитен свидетел. Посланието тогава Божков отправи чрез страницата си във Фейсбук.

В течение на времето България изпрати няколко молби за правна помощ до Обединените арабски емирства.

През февруари Великобритания обяви, че налага санкции срещу трима българи, сред които и Васил Божков.

Едно от делата срещу бизнесмена е за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности. Другото е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група. Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления. 

Срещу Васил Божков има и трето разследване, като прокуратурата твърди, че той е виновен за побои, закани за убийства и убийства.

Освен в списък на Великобритания, името на Божков се появи и в първия списък "Магнитски".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм