Има ли още четящи и занимаващи се от сърце с литература деца? Отговорът е "да" и доказателството за това са 8-годишният Виктор Попов и 15-годишният Марк Георгиев, които бяха на гости на Мирослав Боршош в предаването "Посока Култура".

Виктор е най-четящото дете в Столичната библиотека, а Марк е носител на голяма награда за есе на литературен конкурс.

Борис Гребенщиков пред Дарик: Българската публика е много по-присъствена и жива от тази в Сърбия, Унгария и Австрия

Виктор разказа, че чете от 3-4 годишна възраст. Когато бил на 4 прочел словосъчетание на казино, намиращо се до дома му и оттогава не е спрял да чете. По думите му това бил моментът, в който "поел по дългата магистрала на книгите".

"В книгите откривам всичко - сякаш си в машина на времето или се пренасяш в някоя друга част на света. Книгата е просто като едно пътуване без да мръднеш - отваряш картонената врата и вътре те очаква всичко", каза Виктор.

Мария Тодорова и Робърт Шунев по Дарик: Бъдещето е на образованите хора, работещи в дигитална среда

Марк от своя страна сподели, че литературата го влече от много ранна възраст. Започнал е да пише в училище, когато негова преподавателка - Жени Хинкова, го окуражила. 

Според Виктор едно от най-красивите неща в България е природата, а хората са "хора като хора".

Марк пък е на мнение, че в днешно време много млади хора не осъзнават мъдростта, която по-възрастните хора имат. "Не се възползват от това да говорят с тях и да разбират нещата", каза той.

Николай Ценков за „Триумфът на масите“: Живеем в най-хубавото време, трябва да го защитим

"Според мен писателите са най-мъдрите хора", на мнение е Виктор. "Трябва много голяма част от мозъка ти да е отдадена на писането, за да измислиш такива хубави истории", допълни младият читател.

Той каза, че прави разлика между добра и не толкова добра книга, но повечето му книги са интересни. Някои прочита само по веднъж, защото или не са му достатъчно интересни, или си намира по-добра книга. 

Андрей Паунов пред Дарик: Българинът винаги е много мистично настроен

Българският учебник е интересен за Виктор. "Научаваме разни неща. Хората, които пишат учебниците ни, трябва да знаят всичко".

Наблюденията на Марк са, че понякога може би учениците губят интерес към това, което четат, защото учебниците като че ли са прекалено аналитични и информацията в тях не е разказана по достатъчно интересен начин.

Редакторът на издателство „Лист“: Има политика в Нобеловите награди

"Хората, които не четат, си мислят, че на много четящите хора не ни остава време за нищо друго. Но не е така – ние четящите деца си правим и всичко останало", уточни Виктор.

Мнението му е, че едно време е било нещо обикновено да си читател на годината, но днес с всички тези телефони, компютри и таблети е нещо специално, нещо учудващо, защото днешният свят е завзет от технологиите.

Физик пред Дарик: Мястото на учебника по физика е в кофата за боклук

Според Марк пък има среда, в която да си четящ човек е нещо, което е поставено високо и хората ще се възхищават от това. "Можеш да попаднеш и в среда, в която да четеш не се приема добре. Аз имам честта да бъда в среда, в която да четеш е хубавото нещо и се уважава от всички", сподели той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм