В предаването "Посока култура" по Дарик радио, рекламистът Мария Тодорова и художественият директор и дизайнер на Mettaverse Робърт Шунев-Роби разказаха за второто издание на фестивала за дигитални технологии SHAPESHIFT Talks / 20 January / NEXT Courtworking и къде са границите между човешкото и дигиталното днес.

Николай Ценков за „Триумфът на масите“: Живеем в най-хубавото време, трябва да го защитим

Докъде ще ни довете дигиталният свят?

"Надявам се ще ни доведе до един по-добър и по-демократичен свят, тъй като това позволява на голяма част от хората да участват демократично в процесите. Разибра се, това си има и своите негативни страни, но позитивите са много повече. Фестивалът, който организираме е именно един разговор за дигиталната трансформация, иновациите, технологиите, ползите от тях, но също така да бъдем наясно и с опасностите. Важно е човек да бъде информиран", заяви Мария Тодорова.

Зорница София за филма си: „Майка“ не е само игрален филм, „Майка“ е вдъхновение

Робърт Шунев допълни:

"Нещата се променят много бързо. Много интересно е че всъщност дигиталното е доста отдавна. Mettaverse е много общо понятие, защото това може да означава всякакви неща, които се случват в дигиталния свят. В Mettaverse ти влизаш със свои герои и можеш да комуникираш с различни хора. Идета е, че има толкова много платформи на които това нещо може да се случи... През 2000 година се появява Second life – игра, в която осъздаваш герой и участваш в друг свят, който е алтернативна вселена на нашата. Така подменяш личната си реалност."

Андрей Паунов пред Дарик: Българинът винаги е много мистично настроен

Къде свършва забавлението и започва опасността от това тотално да се откъснеш от тази реалност?

"Със сигурност ще има хора, които ще изместят живота и реалността си. Има я тази опасност, но аз смятам, че позитивите са много по-големи. Например в Mettaverse можеш да напарвиш виртуална изложба на артист, да влезеш вътре и да бъдеш с хора от целия свят на тази изложба, да бъдеш част от една арт общонст. Разбира се, трябва да се има предвид и това, че ще има хора, които изцяло ще живеят там, но това е нещо, което в реалния живот също се случва", уточни Мария.

Във връзка д въпрос на водещия Мирослав Боршош какво ще се случи с децата и как родителите да процедират, Мария заяви:

Обявиха победителите в Конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022“

"Дали сме във виртуалната или в реалната среда, отговорността на родителя си е там. Не можем да кажем, че трябва да оставиш детето да седи и да гледа безразборна информация. То трябва да бъде навигирано. Родителите се оплакват от дигитализирането, но и го използват като удобство, така че отговорността с дигиталното не изчезва."

"Дали децата ще са пред телевизора или пред телефона си през цялото време, е едно и също. Плюсът е, че телефона можеш да го изкараш и навън и можеш да ходиш навсякъде с него. Светът може би ще се промени в такава посока, че хората да работят в дигитална среда през цялото време", предположи Роби.

Ценни музейни артефакти и обекти в Кюстендил с дигитални копия

"Много професии ще изчезнат. Милиони ще останат без работа. Това са хората, които са безработни, но са и неназначаеми. Ще останат оригиналните идеи във всяка една професия, но смятам, че в социалните мрежи копирането иззе финкциите на оригиналния артист. Много бързо всичко се мултиплицира и хора, които копират се продават по-добре от оригиналния артист", заяви Мария.

"Новото поколение започна да води един по-осъзнат живот. Това е поколението между 15 и 26-годишна възраст. В Digital fashion мога за моя Инстаграм профил да нося дигитални дрехи, това означава, че ще се намали замърсяването", даде пример тя.

Инсталация за преживяване за насърчаване на дигиталната компетентност в Плевен

"Ние сме свикнали вече да не си говорим по телефона. Пишем си през цялото време и това е започнало да става нормално. Така, когато се появи модата с дигиталните дрехи, ще изчезне професията, която прави физически дрехи, но ще се появи такава, която прави дигитални такива. Просто фокусът ще се измести малко. Това ще реши проблем, свързан със замърсяването на околната среда. Бъдещето е на образованите хора, които ще работят в дигитална среда", категоричен бе Роби. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм