Ценни музейни артефакти и обекти, сред които средновековната църква „Св. Георги”,  ще оживеят дигитално в Интернет пространството, за да бъдат включени във виртуална разходка из осем хилядолетната история на Кюстендил и неговия регион. Това ще стане чрез фотограметрично заснемане и създаване на реалистични 3D дигитални копия, експонирани в пилотна дигитална експозиция в метагалерия.

Огромен интерес към летните образователни занимания за деца в музея

Дейността е част от проекта на Регионален исторически музей – Кюстендил „Дигитална разходка из осем хилядолетната история на Кюстендил”, финансиран от Министерство на културата чрез сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.

Конференция по повод 125-годишнината на Исторически музей Кюстендил

В рамките на неговото изпълнение, започнало в средата на септември 2022 г., ще бъде създаден и интерактивен 360-градусов виртуален тур на всички музейни експозиции и генериран пълен набор от метаданни за обектите, които ще позволят да се проследява, анализира и съхрани колекцията от модели.

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм