"България е невероятно място и съм щастлив да съм тук". Това каза в предаването "Посока Култура" Борис Гребенщиков - основателят на легендарната група "Аквариум".

Той заяви, че българската публика е много по-присъствена и жива от публиката в Сърбия, Унгария и дори Австрия. "Много съм щастлив от преживяването", допълни Гребенщиков.

Нина Николина с новия си албум “Jazz & Traditions vol.2“

По думите му единственото добро изкуство е честното изкуство. "Всички започват, когато са млади и когато искат да създадат нещо, което ще привлече вниманието към тях. Някои хора успяват да се доберат до нещо по-голямо, да се закачат за по-голямата идея и да си кажат, че славата и известността нямат никакво значение - тогава започва да се създава истинското и честно изкуство", на мнение е музикантът.

Според него е добре да работиш с хора, които знаят и са воини в това, което правят.

Николай Ценков за „Триумфът на масите“: Живеем в най-хубавото време, трябва да го защитим

"Мисля, че балансът е доста добър и в момента, в който тъмната страна започва да завзема светлата, се активизира обраното, но смятам, че воините на Асгард се активизират и навлизаме в една ера, в която ще ни се случват интересни и нови неща, с които ще можем да се справим", каза още Борис Гребенщиков.

На въпроса ще успеем ли да се преборим с войната, той отговори така: "Мисля, че войната не е напразно, защото тези тъмни сили всъщност завладяват света ни и винаги са били част от човечеството. Хората си татуират руни, тези богове са част от популярната ни култура днес, посвещават се музикални албуми на тях".

Мария Тодорова и Робърт Шунев по Дарик: Бъдещето е на образованите хора, работещи в дигитална среда

Гребенщиков обаче бе категоричен, че ще успеем да се преборим с тъмните сили.

По думите му в Русия няма как да има силна вълна от рязка реакция срещу режима. 

"Не мисля че има как Русия да се промени отвътре. Руснаците са различни в психологически план. Те винаги са били воини, още от старите времена преди 2000-3000 години. Всеки воин предпочита да има някой друг, който да мисли за него и неговите действия", посочи музикантът.

Зорница София за филма си: „Майка“ не е само игрален филм, „Майка“ е вдъхновение

По думите му обаче това не е проклятие, а е една характеристика и няма нищо погрешно, това е просто факт.

"Всички нации, които се характеризират със своята войнственост, преживяват свой собствен кръговрат", посочи още Гребенщиков и даде пример със страни като Китай и Великобритания.

Андрей Паунов пред Дарик: Българинът винаги е много мистично настроен

Борис Гребенщиков пътува не само по света, но и в музикалните стилове. На въпроса какво му носи това, той отговори така: Всеки път, когато видя граница, я преминавам. Всеки път, когато има лимит, го прескачам. Когато някой ми каже, че не мога да направя нещо, аз искам да го направя".

"Младите хора започват да свикват с враждебната среда, и когато я няма, са изненадани какво не е наред. Тази среда започва да създава изкуството на съвременните артисти", посочи още музикантът.

Ники Кънчев пред Дарик: Копи-пейст културата убива благотворителността

По думите му в момента всичко е една враждебност, хората вече не знаят какво е свобода, защото всеки се стреми буквално или преносно да убие някой друг. "Но във всяка епоха, във всеки човек има един вътрешен огън и светлина. И всичко, което можем да направим, е да покажем на хората, че носят тази светнина в себе си", коментира Борис Гребенщиков.

За финал той отправи послание към Дарик радио за 30-годишнина от създаването му: "Благодаря ви за това, което правите, защото радиото носи хармония, светлина и смисъл на всички нас". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм