"29-ата година в Дарик радио беше една от най-хубавите години. Пътят просветна и в същото време тази година мина под знака на факта, че загубихме създателя на радиото – Радосвет Радев. Трябва да продължим и Дарик да изпълнява своите обществени функции - винаги да бъде близо до хората, да им разказва какво се случва, да го анализира".

Така, на прага на 30-ата годишнина на Дарик радио, Ники Кънчев определи своята 29-а година в медията в предаването "Посока Култура" с Мирослав Боршош.

Веско Ешкенази пред Дарик: Музикантът е човек, целунат от Бога

"Личната ми година също беше много добра – завърнах се в телевизионния ефир. Едно от "децата" ми - "Стани богат", си тръгна по един негов път и изведнъж се озова в друга телевизия с друг татко. Аз съм професионалист, съвсем нормално възприех. Имаше и нещо друго – като те няма, хората могат да сравнят", допълни той.

Той увери, че в съвсем личен план "всичко е точно".

Председателят на АБК пред Дарик: Читателите се раждат в скута на родителите си

При Ники Кънчев обаче има и един трети план – не чак толкова известен – добрият план. Доброто, което той прави, свързано с много благотворителни каузи.

По думите на Кънчев всеки трябва да направи усилие. "Копи-пейст културата убива благотворителността", категоричен е той.

Според него има благотворителна култура, която трябва да се изгражда и възпитава.

Жаклин Вагенщайн и София Коен: Не сме си взели поуките от 20 век

Той сподели, че има отношение към всяка история, която споделя и винаги първото нещо, което прави, е да отиде на място. Среща се с хората, приема тяхната болка и тъга, за да може да е абсолютно отговорен, когато го попитат за този случай.

Той разказа, че са го търсили много родители на деца аутисти във връзка с иновация в лечението им – преливане на стволови клетки от новородени бебенца на тези 5-6 годишни деца аутисти – опит да им се смени гена.

Стефан Вълдобрев: По-голямо значение има в това да обиколя градове в страната от турне в Америка

"Случва се извън ЕС. Майки ми пишат и ми пращат видеа с напредъка на техните 7-8 годишни деца. След първата вливка детето прави линии. Малка стъпка за това семейство, огромна за нас, които му помагаме", обясни Ники Кънчев.

Той бе категоричен, че в България има много добри хора.

Водещият разказа и за една от каузите на Дарик радио - Дарик благотворителен търг. "Имаме събрани към 40 000 лв. от доброволци, даренията са над 550", сподели той и допълни, че средствата вече се разпределят за различни каузи.

Рускинята Анна Хакман: Вече не празнувам 9 май

Според него за благотворителността не ни пречи това, че не сме богата държава. "Много хора са забързани в ежедневието, не могат да обърнат внимание на конкретен случай. За мен този брой расте, повишава се културата на труд в България, фирмената култура", каза Ники Кънчев, но обърна внимание на това, че благотворителността може да е различна, да не е обръзана с финанси.

"Това е заложено вътре в нас", на мнение е водещият.

Редакторът на издателство „Лист“: Има политика в Нобеловите награди

Той разказа и за една кауза, която в момента подкрепя - помага на Иво Христов от Радомир, писател. Предстои му операция, до момента са събрани около 100 000 лева, сподели Ники Кънчев.

Всеки, който иска да помогне за лечението на Иво или за друга кауза, може да получи повече информация във Фейсбук страницата на Ники Кънчев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм