
Изявени майстори на домашни сирена от различни краища на страната събра в димитровградското село Крепост организираният за първи път днес Празник на крутмача. Традицията за приготвяне на сирене в глинен съд в селото възстанови семейството на Кирил и Добрина, които са сред организаторите на празника, заедно с кметството на село Крепост, читалището, община Димитровград и общността Кулинарните фестивали на България. Празника откри Стоян Стоянов от нея, като благодари на всички, съдействали той да се случи.

Гостите приветства и кметът на селото Димитрия Русева, която заяви: „Радвам се, че и нашето малко село има с какво да се гордее“.

Сред интересните гости на село Крепост е Салих Паша от родопското село Бориково- един от последните майстори на мяхово сирене, който освен него и брънза, приготви също кешкек. Който е дошъл при мен да се учи, не съм го върнал, но младите не искат да работят така, както го правим ние, разказа той. И сподели, че от 150 овце, които отглеждали хората в селото му преди, сега са не повече от 50 броя.

Цветан Димитров от Черни Вит представи прочутото си не само в България зелено сирене и разказа, че това е вкусът, който помни от времето на своите баба и дядо, но продължава да се занимава и с изследвания.


В двора на местното училище са представени стари занаятчийски сирена като крутмач, сирене в стомна, в кратунка, в глина и в гърне от Добрина Делчева и съпругът й Кирил Кирев. От години работят по възстановяването на старите рецепти, като добавят и модерен прочит в някои от тях. Резултатът на труда им са забележителни тероарни сирена, разказват опиталите ги.

Добрина е инженер-физик по образование, но животът я отвежда по друг път и се завръщат в Крепост. Хобито ѝ – дърворезба, се превръща в основен поминък за фамилията. Работи основно с липа, прави кукерски маски, табелки, а по-късно – лампи и арт изделия от дърво. Съпругът ѝ Кирил, химик по образование, днес работи като шлосер и е неизчерпаем източник на идеи. Заедно с децата си решават малко преди пандемията да се върнат в с. Крепост и да започнат сами да произвеждат храната си. В селото семейството започва да експериментира – с крутмач, със сирене в гърненца и кратунки. Вдъхновение черпят и от пътувания и разговори с майстори сиренари и приятели – така се раждат нови вкусове - крутмач с рикота, която омекотява вкуса на сиренето, сирене с пчелен прашец, брънза в кратунка, краве сирене в глина – вдъхновено от италианска технология, но обвито в глина, добита от село Крепост, и българско масло от черен кимион, произвеждано от димитровградчанина Пламен Солаков.
В демонстрациите и дегустациите се включиха също местни фермери и занаятчии. Програмата ще продължи с премиера на документалния филм "За няколко бучки сирене" за Мина Варджиева- един от най-опитните практици в страната и не само на приготвянето на български домашни, стари и нови сирена. Режисьор и сценарист е Никола Бошнаков.
А в село Крепост са категорични, че Празникът на крутмача ще се превърне в традиция.