В Софийската градска прокуратура пристигна бившата съпруга на следователя Петър Петров – Любена Павлова, съобщават от NOVA.

След 30 минути тя излезе с повдигнати обвинения. Пред журналисти каза, че не знае за какво.

БУЛФОТО

Припомняме, че тя даде няколко ключови интервюта, в които твърдеше за корупция в съдебната власт. По аферата "Осемте джуджета" Павлова и един от бившите прокурори в Специализираната прокуратура бяха посочени като хората, които са успели да присвоят ценности и монети от един от замесените в аферата - бивш собственик на асансьорния завод „Изамет”.

Публично известно е, че Павлова е бременна. Тя беше призована, за да ѝ бъде предявено обвинението във вещно укривателство, повдигнато по-рано през седмицата във връзка с аферата "Осемте джуджета". Павлова има наложена забрана да напуска страната.

В едно от интервютата си пред Антикорупционния фонд Любена Павлова разкри, че много следователи, прокурори, съдии и полицаи са били "на заплата" при Пепи Еврото. 

"Не са слухове. На някои се даваше по 2 000 лв., на някои по 5 000 лв., имаше по 10 000 лв., имаше и по 20 000 лв. Следователи, прокурори и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Всеки си има своите проблеми. Някой е имал болни роднини, друг е имал деца. Не всички са били корумпирани и боклуци. Имало е и читави хора – всеки със своите причини. Не всичко винаги е било на всяка цена, не всеки е правил всичко", уточни Павлова.

Тя посочи, че сигурно "Осемте джуджета" е единственият ресторант, в който отиваш и си тръгваш с пари.

Тя разказа повече за сдружението, което ръководи - План Б. Тя обясни, че неговата го е създала с целта да разкрива корупция в съдебната система и да защитава хората. "За много направихме добри неща, но останах известна с това, че съм подскачала пред съдебната палата за Сотир Цацаров. Това беше така, но само това се видя", заяви Любена Павлова и уточни, че не съжалява, че е защитавала тогавашния главен прокурор.

"Не всички хора в съдебната система са еднакви. Не всички са черни, не всички са бели. Това, че е един е корумпиран, не значи, че всички са. Не знам г-н Цацаров на колко хора е помогнал. Сигурна съм, че не са малко. Когато си от другата страна и прокуратурата тръгне срещу теб, разбира се, че няма да си доволен", допълни тя.

На въпрос Цацаров свързан ли е с Петър Петров и мрежата му на влияние, Любена Павлова отговори, че Петров е работил под Сотир Цацаров, докато е бил в съдебната система. "До 2015 г. беше началник на Столично следствие. Докато беше в системата беше по-нормален", посочи тя.

Любена Павлова каза, че в "Осемте джуджета" са ходили членове на ВСС - и сегашни, и предишни. Запитана виждала ли е хора от МВР в ресторанта, тя отговори, че е виждала всякакви хора. "Не намирам смисъл и причина да ги коментирам", уточни Павлова.

"Не всички скрито трябва да става явно, или поне не сега. За всяко нещо си има време. Някои неща не смятам ,че има причина да ги казвам изобщо някога", заяви още тя.

"Моите фирми са мои фирми. Нямам един лев неплатен данък. Излязох от близо тригодишна ревизия и сега ми правят втора и всичко излиза. Моята дейност е била много по-различна от дейността на г-н Петров. Никой не се е оплакал от мен", обясни Павлова.

Тя уточни, че само е чувала и чела как се перат пари, но не го е правила. 

За Борислав Сарафов Павлова каза, че са били близки семейни приятели. "Много пъти е бил проводник на интересите на г-н Петров. Заедно ходихме до Делта хил да си избираме къщи", посочи тя.

За прокурорът Емилия Русинова Павлова коментира, че е била част от мрежата и дори е била от редовните контрагенти.

"Тържище на бъдеще. На всякакво - кариерно, финансово. Отделно се решаваха и проблемите на хората, а други се създаваха", каза Павлова, помолена да опише накратко схемата за търговия с влияние в съдебната система, изградена от Петров.

На въпроса колко струва един магистрат, тя отговори, че всеки си има цена. "Обикновено е ниска, просто защото хората толкова си струват".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм