Изкуственият интелект връхлита световния пазар на труда "като цунами", заяви в понеделник управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

Изкуственият интелект вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от работните места по света през следващите две години, заяви Георгиева на събитие в Цюрих

“Разполагаме с много малко време, за да подготвим хората за него, предприятията за него”, каза тя на събитието, организирано от Швейцарския институт за международни изследвания, свързан с Университета в Цюрих.

“Той може да донесе огромно увеличение на производителността, ако го управляваме добре, но може да доведе и до повече дезинформация и, разбира се, до повече неравенство в нашето общество”.

Георгиева заяви, че през последните години световната икономика е станала по-податлива на сътресения, като посочи глобалната пандемия през 2020 г., както и войната в Украйна.

“Не сме в глобална рецесия”, каза Георгиева, която бе подложена на освирквания от страна на протестиращите, призоваващи за действия по отношение на изменението на климата и справяне с дълговете на развиващите се страни, съобщва Ройтерс.

“Миналата година имаше опасения, че повечето икономики ще изпаднат в рецесия, това не се случи”, каза тя. 

“Инфлацията, която ни удари с много силна сила, е в процес на спад, почти навсякъде”.

Председателят на Швейцарската национална банка Томас Джордан, който също говори на събитието, заяви, че борбата с инфлацията в Швейцария вече е напреднала.

Инфлацията се повиши до 1,4% през април, като това е 11-ият пореден месец, в който ръстът на цените е в целевия диапазон на ШНБ от 0 до 2%.

Перспективите за инфлацията са много по-добри. Изглежда, че през следващите няколко години инфлацията наистина може да бъде в същия диапазон на ценова стабилност”, каза Джордан, но допълни, че все още има много несигурност.