На 8 май в Лондон Google Deepmind представи третата основна версия на своя модел за изкуствен интелект „AlphaFold“, предназначен да помогне на учените да разработват лекарства и да се насочват по-ефективно към заболявания, предаде Reuters. 

През 2020 г. компанията постигна значителен напредък в молекулярната биология, като използва изкуствен интелект за успешно прогнозиране на поведението на микроскопични протеини.

С последното превъплъщение на „AlphaFold“ изследователите от DeepMind и сестринската компания „Isomorphic Labs „ - и двете основани от Демис Хасабис, картографираха поведението на всички молекули на живота, включително човешкото ДНК.

Взаимодействието на протеините - от ензимите, които са от решаващо значение за човешкия метаболизъм, до антителата, които се борят с инфекциозните заболявания, с други молекули, е от ключово значение за откриването и разработването на лекарства.

DeepMind обясни, че откритията, публикувани в сряда в научното списание „Nature“, ще намалят времето и средствата, необходими за разработването на потенциално животопроменящи лечения.

„С тези нови възможности можем да проектираме молекула, която ще се свърже с определено място на протеина, и можем да предвидим колко силно ще се свърже“, каза Хасабис на брифинг за пресата във вторник.

Компанията обяви също така пускането на „AlphaFold" сървъра. Той представлява безплатен онлайн инструмент, който учените могат да използват, за да тестват своите хипотези, преди да проведат тестове в реални условия.

От 2021 г. насам прогнозите на „AlphaFold“ са свободно достъпни за изследователи с нетърговска цел, като част от база данни, съдържаща повече от 200 милиона протеинови структури, и са цитирани хиляди пъти в работата на други хора.

DeepMind заяви, че новият сървър изисква по-малко компютърни познания, което позволява на изследователите да провеждат тестове само с няколко кликвания на бутон.

„Ще бъде много важно колко по-лесно сървърът AlphaFold ще улесни биолозите - които са експерти в областта на биологията, а не на компютърните науки - да тестват по-големи и по-сложни случаи.“, каза Джон Джъмпър, старши научен сътрудник в DeepMind

Експертът по микробиология в университета в Бирмингам д-р Никол Уилър смята, че “AlphaFold 3“ може значително да ускори процеса на откриване на лекарства, тъй като физическото производство и тестване на биологични проекти е голямото препятствие в биотехнологиите в момента.