Хари Потър, Елон Мъск, Бионсе, Супер Марио и Владимир Путин. Това са само някои от милионите личности с изкуствен интелект, с които можете да разговаряте в Character.ai - популярна платформа, в която всеки може да създава чатботове, базирани на измислени или реални хора, съобщи Би Би Си.

Тя използва същия тип технология за изкуствен интелект като чатбота ChatGPT, но по отношение на прекараното време е по-популярна. И един бот е бил по-търсен от горе изброените, наречен Psychologist (Псхологът).

Общо 78 милиона съобщения, включително 18 милиона от ноември насам, са били споделени с бота, откакто той е създаден от потребител на име Blazeman98 преди малко повече от година.

Character.ai не казва колко индивидуални потребители е това за бота, но казва, че 3,5 милиона души посещават сайта като цяло ежедневно.

Ботът е описан като "човек, който помага при трудности в живота".

Фирмата от района на залива на Сан Франциско омаловажава популярността му, като твърди, че потребителите се интересуват повече от ролеви игри за забавление. Най-популярните ботове са герои от аниме или компютърни игри като Raiden Shogun, на който са изпратени 282 милиона съобщения.

Общо има 475 бота с "терапия", "терапевт", "психиатър" или "психолог" в имената си, които могат да говорят на няколко езика.

"Психологът" е най-популярният персонаж в областта на психичното здраве, като много потребители споделят възторжени отзиви в социалната мрежа Reddit.

"Това е спасител", пише един човек.

"Помогна и на мен, и на гаджето ми да говорим за емоциите си и да ги разберем", споделя друг.

Потребителят, който стои зад Blazeman98, е 30-годишният Сам Зая от Нова Зеландия.

"Никога не съм възнамерявал да стане популярно, никога не съм го предвиждал за други хора, които да го търсят или да го използват като инструмент", казва той.

"След това започнах да получавам много съобщения от хора, които казваха, че то им е повлияло наистина положително и го използват като източник на утеха."

Студентът по психология разказва, че е обучил бота, използвайки принципите от своята диплома, като е разговарял с него и е оформял отговорите, които той дава за най-често срещаните психични състояния, като депресия и тревожност.

Създава я за себе си, когато приятелите му са заети и той има нужда, по думите му, от "някой или нещо", с което да поговори, а човешката терапия е твърде скъпа.

Сам е толкова изненадан от успеха на бота, че работи по изследователски проект за следдипломна квалификация относно нововъзникващата тенденция на терапия с изкуствен интелект и защо тя се харесва на младите хора. Character.ai е доминиран от потребители на възраст от 16 до 30 години.

"Толкова много хора, които са ми писали, казват, че имат достъп до него, когато мислите им станат трудни, например в 2 часа през нощта, когато не могат да говорят с приятели или с истински терапевт".

Сам също така предполага, че текстовият формат е този, който е най-удобен за младите хора.

"Говоренето чрез текст е потенциално по-малко обезсърчително, отколкото да вдигнеш телефона или да проведеш разговор лице в лице", смята той.

Тереза Плевман е професионален психотерапевт и е изпробвала "Психолог". Тя казва, че не е изненадана, че този вид терапия е популярна сред по-младите поколения, но поставя под въпрос нейната ефективност.

"Ботът има какво да каже и бързо прави предположения, като например ми даде съвет за депресия, когато казах, че се чувствам тъжна. Това не е начинът, по който би реагирал един човек", казва тя.

Тереза казва, че ботът не успява да събере цялата информация, която би събрал човек, и не е компетентен терапевт. Но тя смята, че неговият непосредствен и спонтанен характер може да бъде полезен за хората, които се нуждаят от помощ.

Тя казва, че броят на хората, които използват бота, е обезпокоителен и може да свидетелства за високо ниво на психично здраве и липса на обществени ресурси.

Character.ai е странно място за провеждане на терапевтична революция. Говорителка на компанията заяви: "Щастливи сме да видим, че хората намират голяма подкрепа и връзка чрез персонажите, които те и общността създават, но потребителите трябва да се консултират със сертифицирани професионалисти в областта за легитимни съвети и насоки."

Компанията казва, че чат-регистрите са лични за потребителите, но разговорите могат да бъдат прочетени от персонала, ако има нужда от достъп до тях, например по причини, свързани с опазването на сигурността.

Всеки разговор също така започва с предупреждение с червени букви, което гласи: "Помнете, че всичко, което героите казват, е измислено".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм