Международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI /International Olympiad in Artificial Intelligence/ ще се проведе в Бургас 9 до 15 август 2024 г., съобщават от пресслужбата на Общината. Събитието ще се превърне в надпревара между най-талантливите ученици от цял свят, които могат да създават, използват и развиват изкуствен интелект.

Състезанието ще се проведе с подкрепата на МОН и Община Бургас. Негов основен партньор е Сдружението за олимпийски отбори по природни науки /СООПН/. Председател на инициативния комитет /ИК/ е инж. Александър Велинов – ръководител на Националния отбор по лингвистика, член на Борда на Международната Олимпиада по лингвистика и инициатор и основател на IOAI.

Членове на ИК са министърът на образованието и науката Галин Цоков, кметът на Бургас Димитър Николов, Божидар Божанов – председател на Комисията по електронно управление и информационни технологии в НС, Елена Маринова – президент на „Мусала Софт“, член на УС на СООПН и основател на IOAI, Росица Декова от ПУ „Паисий Хилендарски“, Лора Динева от Съюза на математиците в България и Ива Гумнишка – основател на „Humans in the Loop“.

„Създаването на Международната олимпиада по ИИ е продължение на българската традиция в областта на международните научни състезания. В България са основани Международната олимпиада по информатика /IOI/ през 1989 г., Международната олимпиада по лингвистика /IOL/ през 2003 г. и Европейската младежка олимпиада по информатика /eJOI/ през 2017 г. Това състезание е следващата стъпка в нашата амбиция да бъдем сред водещите в научните изследвания и образованието. Освен състезанията, ще поканим водещи университети от цял свят, които ще демонстрират последните си постижения и ще представят на учениците възможностите за продължаване на образованието им в областта на ИИ“, заяви инж. Александър Велинов – основен инициатор и председател на ИК на IOAI.

„Като кмет на Бургас, аз съм изключително въодушевен, че млади таланти от цял свят ще се съберат в нашия град за първата Международна олимпиада по изкуствен интелект. Това е възможност за младежи от различни държави да се срещнат, вдъхновят и разгърнат своите умения в една от най-новите области на науката. Ние сме горди да сме част от създаването на тази платформа“, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Олимпиадата ще представи традиционния научен подход с последните постижения в ИИ. 

Състезанието ще се състои от два кръга – научен /споделена задача/ и практически. В него ще вземат участие отбори от четирима ученици, които ще бъдат избрани на базата на национални състезания. Всички селектирани участници ще преминат специализирана подготовка, която ще се състои в безплатен онлайн подготвителен курс.

Водещи университети ще изпратят свои представители да участват в научния комитет и създаването на задачите. Освен това, те ще представят своите последни разработки и ще обсъждат кариерните възможности в сферата на ИИ.

Повече информация на официалния уебсайт: https://ioai-official.org.