Производителят на ChatGPT OpenAI планира да обяви в понеделник актуализациите на своя водещ чатбот като най-усъвършенствания си модел на изкуствен интелект GPT-4. Според изпълнителния директор на компанията Сам Алтман нововъведенията "се усещат като магия".
OpenAI обяви в социалната мрежа X, че ще проведе конференция на живо в понеделник в 10 ч. сутринта българско време, за да "демонстрира някои актуализации на ChatGPT и GPT-4".Миналата седмица Ройтерс съобщи, че стартъпът, подкрепен от Microsoft, планира да обяви в понеделник продукт за търсене, задвижван от изкуствен интелект, един ден преди конференцията за разработчици на Google.

Според запознат източник обаче компанията е решила да отложи обявяването на продукта за търсене в мрежата. OpenAI е подложена на натиск да разшири потребителската база на ChatGPT - нейния водещ продукт за чатботове, който порази света със способността си да създава писмено съдържание, подобно на това на хората с първокласен софтуерен код.

Малко след стартирането си в края на 2022 г. ChatGPT е обявено за приложението, достигнало най-бързо 100 милиона активни потребители месечно. Въпреки това световният трафик към уебсайта на ChatGPT през изминалата година се е движил като на влакче в увеселителен парк и едва сега се връща към пика си от май 2023 г. Предоставянето на ChatGPT на подобна на търсачката възможност за достъп до точна уеб информация в реално време е очевидна следваща стъпка. Това би поставило OpenAI в пряка конкуренция с Google, която обяви генеративни функции на изкуствен интелект за едноименната си търсачка, и с добре финансирания стартъп Perplexity, който набра популярност чрез предоставяне на интерфейс за търсене, базиран на изкуствен интелект, който показва цитати в резултатите и изображения, както и текст в отговорите.