TikTok започва да отбелязва съдържание, генерирано от изкуствен интелект, в опит да се справи с вълната от дезинформация в платформата. Социалната мрежа ще въведе "идентификатор за съдържание"- цифров воден знак, който описва как и по какъв начин са създадени и редактирани изображенията. 

Учени твърдят, че генерирано от AI съдържание може да се използва за разпространяване на дезинформация по време на изборите в САЩ през ноември. TikTok е сред група от 20 технологични компании, които по-рано тази година подписаха споразумение, което ги задължава да ограничат нивата на дезинформация по време на изборите.

Google и Meta също заявиха, че планират да използват идентификатори за съдържание.

За да работи системата, производителят на генериращия AI инструмент, използван за създаване на съдържание, и платформата, използвана за разпространение на съдържанието, трябва взаимно да се съгласят да използват индустриалния стандарт.

Ако човек използва инструмента Dall-E на OpenAI, за да генерира например изображение, OpenAI прикрепя воден знак към полученото изображение. Ако това маркирано изображение бъде качено в TikTok, то автоматично ще бъде обозначено като генерирано от изкуствен интелект.