В събота Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект, който може да доведе до пълна забрана на приложението TikTok в страната. Ако китайският собственик на приложението ByteDance откаже да продаде платформата, най-големият пазар на TikTok ще се окаже минало.
Американски законодатели твърдят, че китайската компания ByteDance представлява заплаха за националната сигурност на САЩ. Според представители и на Републиканците и на Демократите, тя е тясно свързана с Китайската комунистическа партия. Закон в Китай позволява достъп до личните данни на потребителите по всяко време.

От компанията вече отговориха, че няма да се предадат и ще се стигне до съд заради противоконституционните действия на властите във Вашингтон. Според висш представител от TikTok, става въпрос за нарушение на Първата поправка на Американския основен закон.

Конгресмените все пак предлагат вариант на ByteDance да продаде TikTok на „доверен“ купувач. Администрацията на президента Джо Байдън вече забрани на федерални служители да използват приложението.