Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов е осъден от журналиста Васил Иванов за клевета и трябва да плати 5000 лв. обезщетение, информира "Булевард България".

Решението е на Софийския градски съд и не е окончателно, като подлежи на обжалване. Обявено е на 12 май 2023 г., а съдът се е събрал по жалбата в края на март, когато Костадинов нямаше депутатски имунитет заради предизборната кампания.

Информацията за процеса беше разпространена от сайта BIRD.bg, които преди дни показаха странна сделка, с която Костадинов е придобил един декар терен до вилата си на декларирана цена от 4500 евро.

"Възраждане" не са коментирали съдебното решение, издадено още преди три месеца. Не е ясно и дали то е обжалвано от Костадинов.

Повод за процеса са обидни и клеветнически твърдения на партийния лидер срещу журналиста, който през 2020 г. беше направил разследване по повод отказа на "Възраждане" да върне държавната си субсидия въпреки публичните обещания на Костадинов.

Васил Иванов беше показал, че няма законови пречки да върне субсидията и беше снимал председателя на "Възраждане" пред новата му къща до брега на Варненското езеро, купена за над 215 000 лв. с ипотечен кредит. Поставя под съмнение и дали Костадинов е отговарял на изискванията, за да стане ръководител на Регионалния исторически музей в Добрич.

Репортажът стана повод прокуратурата да се сезира за евентуална злоупотреба с пари от субсидията, за която Костадинов беше разследван, но не стигна до съд - самото държавно обвинение се отказа от случая през 2021 г., един месец след като "Възраждане" успя да влезе в Народното събрание за първи път.

Клеветата, която съдът признава, се съдържа във видеоклип, качен от Костадин Костадинов във Facebook. В него той няколко пъти повтаря, че разследването на Васил Иванов е "поръчков репортаж", а автора му е наричан с обидни думи като "нагъл".

В част от записа на Костадинов са пуснати и манипулирани субтитри, от които уж се вижда как Иванов казва "при гербаджиите се наведох".

Всъщност, съдът установява, че репортерът говори за трето лице "при гербаджиите се наведЕ", а не казва това за себе си в автентичния запис. Свидетел (операторът на Иванов) е обяснил, че то е насочено по повод "бивша шефка" на репортера.

Изречението е извадено от контекст, като е снимано по време на неофициален разговор между Иванов и Костадинов след приключване на репортажа.

В защита на Костадинов е свидетелствала жена с инициали А.Х. - собственик на рекламна агенция, която е имала договор с "Възраждане", и която обвинява Васил Иванов за това, че "кръжал" около Костадинов, за да го накара да говори в репортажа, по-късно разговорът им станал приятелски, а накрая - по думите ѝ - Иванов казал "Да, ама пред гербаджиите се наведох".

Съдът отхвърля нейните показания като противоречиви и разминаващи се със заключенията на две експертизи - компютърна и фонетична.

Съдът приема и че изявленията на Костадин Костадинов по адрес на репортера са унизителни за честта и достойнството му, а манипулативно цитираният откъс осъществява съставите на обидата и клеветата.

Не е уважено искането на Васил Иванов за парично обезщетение от партия "Възраждане", защото според съдебния състав "изказването на член на политическа партия не може да обуслови отговорност на партията, в която членува, респективно изказването на депутат не може да обуслови отговорност на партията, от която е включен в изборната листа".

Костадин Костадинов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Решението подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните, но към момента не е ясно дали някой от двамата се е възползвал от това право.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм