Ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли същите партии, които и сега са в Народното събрание и в същата конфигурация. Това сочат данните от проучване на „Медиана“, направено със собствени средства в периода 18-24 юли.

За ГЕРБ-СДС биха гласували 23,3%, за „Продължаваме промяната-Демократична България“ - 18%, за „Възраждане“ - 15,4%, за ДПС - 12,9%, за БСП - 9%, а за „Има такъв народ“ - 5,4%.

Президентът се ползва с най-високо доверие сред участниците в проучването, а сред политическите лидери с най-висока подкрепа са Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

Почти половината от участниците в изследването са заявили, че правителството на Николай Денков ги разочарова, а 20% са на противоположното мнение и посочват, че кабинетът им вдъхва надежда.

Сред анкетираните се отчита повишена тревожност по отношение на опасността от глобална, световна война. Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война, в която и България ще бъде въвлечена, се е увеличил с 16% и вече това са близо половината от пълнолетното население.

“Алфа Рисърч“: Над 76% от гласувалите за ГЕРБ и ПП-ДБ подкрепят кабинета

Само 26% от допитаните оценяват агресията на Русия като непредизвикана и неоснователна, а 65% смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна.

Проучването е изследователски проект на агенция „Медиана“ и е реализирано със собствени средства.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм