Председателят на ПП “Възраждане” Костадин Костадинов вече има на свое разположение и парцел с площ 1089 кв.м. Парцелът е в съседство на къщата на Костадинов и е закупен само за 4500 лв. или 2,11 евро/кв.м. Сделката е станала в края на декември 2022 г. и е на името на майката на Костадинов. Цената е изключително занижена за такъв тип имот в регулация, във вилна зона с прекрасна панорама към Варненското езеро. Подобни парцели в района са обявени в момента за продажба на цени между 10–20 евро/кв.м.

За сделката разказва BIRD.bg. Информацията била проучена и проверена от медията в Имотен регистър, в Кадастъра, както и в наличната на официалния сайт на Община Варна информация. От обявление на общината се разбира, че за имота е правена обстоятелствена проверка за ПИ ид. № 38354.502.280, поискана чрез пълномощник от Росица Карабожилова. Това е станало през есента, след което на 19.12.2022 г. на Карабожилова е издаден констативен нотариален акт по обстоятелствена проверка. Дни по-късно, точно преди Коледа, на 23.12.2022 г. Росица Карабожилова продава парцела на Еленка Костадинова – майка на Костадин Костадинов. Имотът е съседен на къщата на Костадинов.

Снимки: BIRD.bg

В публикация BIRD.bg разкри, че Костадин Костадинов не е декларирал закупени от него през декември 2019 г. гараж и пристройка, отбелязана в Кадастъра като “селскостопанска сграда”. Обектите се виждат на видео заснето през 2020 г. с дрон, публикувано в "Дневник". Оправданието – били преместваеми обекти. Проверка на BIRD.bg през пролетта на т.г. показва, че съвсем не става дума за пластмасови временни преместваеми конструкции, както твърдеше бившата собственичка, а за сериозни градежи.

Както показа по-ранно разследване на медията, Костадинов придобива къщата от 150 кв.м. през декември 2019 г. за 215 141 лв. Той финансира сделката с ипотечен кредит за 199 494,66 лв. Кредитът се изплаща ударно през последните две години. Колко още има да изплаща от кредита за къщата ще разберем от следващата имотна декларация на депутата.

Любопитна подробност за къщата на Костадин Костадинов се открива в негова публикация във Фейсбук. В нея той се хвали с постановление на заместник окръжния прокурор на Варна Дияна Иванова, с което тя е прекратила наказателно производство срещу него. От постановлението обаче научаваме, че прокуратурата е установила съществуването и на предварителен договор за къщата на по-висока договорена цена от 140 хиляди евро /273 816.20 лв./. Предварителният договор е бил представен в банката за отпускане на кредита. С допълнителен анекс към договора между Костадинов и продавача сумата е променена на 110 хиляди евро /215 141,30 лв./, а “продавачът запазва обзавеждането и оборудването”. Разликата е 30 хиляди евро.

Снимка: BIRD.bg

Маркираното в син цвят в двете факсимилета е от BIRD.bg. В червен е маркираното от оригиналната публикация на Костадинов във Фейсбук.

Снимка: BIRD.bg

Още един любопитен (и показателен) детайл е, че Костадин Костадинов е осъден от журналист на Нова телевизия, който през 2020 направи репортаж за луксозната му къща. Осъждането е заради това, че впоследствие Костадинов многократно е наричал репортера “поръчков журналист” и прочее. С решение на Софийски градски съд (СГС) от май т.г. Костадинов е осъден да плати 5 хиляди лв. щети, като тепърва предстои да видим дали горните инстанции няма да завишат размера на обезщетението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм