Извънредно заседание на комисията по отбрана ще се проведе днес. Заради открития дрон край Тюленово членовете на комисията ще изслушат военния министър Тодор Тагарев. Заседанието е насрочено за 17.30 часа

Пред журналисти председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС заяви, че не разполагат с друга информация, освен публично известната. По думите му темата не трябва да се политизира.

По-рано пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Това, че подкрепяме правителството не значи, че някъде ако не се справят с работата или допуснат грешка, ние само защото ги подкрепяме ще си мълчим". Той разкритикува и изказванията на военния министър Тодор Тагарев, но добави, че той се ползва с уважението му и няма нужда да подава оставка.

"Не е сериозно системата за противовъздушна отбрана да се задейства за подобен дрон, който вероятно е доплувал край Тюленово". Това заяви пред журналисти Ивайло Мирчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“. По думите му, ако в тази ситуация не е действано адекватно, ще има съответната проверка и изводи.

Като абсолютно некомпетентно и непрофесионално определи лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов решението да се остави обезвреден дронът с мината цяла нощ, въпреки че вчера е бил забелязан. Според него Тагарев е министър на Украйна, а не на България.

"Тагарев да си ходи незабавно". За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на парламента. По думите й падането на дрона край Тюленово е заплаха за националната сигурност. Тя посочи, че това е пълна безотговорност и липсва на държава в този случай. Откритият край морето дрон потвърждавал правилността на позициите на социалистите от началото на войната, че трябва да се търсят преговори, добави тя.

Пред журналисти Делян Пеевски от ДПС уточни, че не са били информирани, че такива дронове се разбиват ежеседмично, заради това очакват обяснение.

Според „Има такъв народ“ военният министър Тодор Тагарев трябва да подаде оставка по ред причини, а не толкова заради намерения дрон край Тюленово, тъй като страната ни се намира близо до военните действия.

По материала работиха репортерите на Дарик радио Тодор Пантилеев и Мариела Чепелова. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм