Комисията по конституционни въпроси в България успешно прие на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията, съобщава БТА. Промените включват въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт и ограничаване на кръга от лица, измежду които президентът може да избере служебен министър-председател.

Депутатите от комисията подкрепиха и текстовете, които позволяват на народни представители да бъдат избирани лица с двойно гражданство. Според новите разпоредби за народни представители, български гражданин с двойно гражданство може да бъде избран, ако е живял последните 18 месеца в страната.

В сферата на съдебната реформа, депутатите приеха предложенията за назначаване и освобождаване на председателя на ВКС и председателя на Върховния административен съд (ВАС) от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет (ВСС). Срокът на тези назначения е седем години без право на повторно избиране.

Висшият съдебен съвет и Висшият прокурорски съвет ще бъдат съставени от определен брой членове, включващи представители на различни инстанции. За тях се изисква висок юридически стаж и те ще бъдат избирани от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители. Техният мандат ще бъде четиригодишен и не могат да бъдат преизбирани веднага след изтичане на срока.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм