Със започването на заседанието конституционната комисия се концентрира върху обхвата на проекта  за изменение и допълнение на конституцията, който беше депозиран преди 4 месеца.  Отхвърлени бяха предложения на „Възраждане”, които не бяха свързани с досега обсъждани теми за промени.

Изменението за двойно гражданство на депутатите събуди въпроси относно това защо и магистрати да не могат да притежават такова. Според министъра на правосъдието Атанас Славов целта е да се даде шанс на българите извън България да участват в политиката. В крайна сметка предложението беше гласувано с  5 гласа за и 4 против без въздържали се. Комисията прие и предложението парламентът да не се разпуска при невъзможност за съставяне на редовен кабинет, а да заседава до нови избори.

Приет беше и текст  как да се избират членове на регулаторите от парламента. Той гласи, че Народното събрание спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се попълват от него, за да гарантира тяхната независимост. Решенията за избор се приемат с мнозинство две трети от всички народни представители, когато това е предвидено със закон.

Гласуването на предложението за кой може да бъде избиран и назначаван за служебен премиер от президента беше отложено, поради опасност от смесване на  изпълнителната и съдебната власт.

Отложи се и гласуването за методическите указания на главния прокурор заради нужда от допълнително обсъждане. Заседанието на конституционната комисия продължава. Очаква се текстовете с новите предложения да влязат за разглеждане и в зала във вторник.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм