Изминалата година в архитектурата ще бъде запомнена като година на първите постижения - от първия в света "рециклиран" небостъргач, спечелил наградата "Световна сграда на годината", до родения в Буркина Фасо Франсис Кере, който стана първият африкански архитект, спечелил престижната награда "Прицкер", пише Си Ен Ен.

Това беше и година, в която загубихме гиганти в бранша като Рикардо Бофил и Майнхард фон Геркан, но същевременно се сдобихме с дългоочаквани нови забележителности като Центъра за сценични изкуства в Тайпе и кулата Steinway в Ню Йорк.

Най-тънкият небостъргач в света е готов за първите си жители (видео)

Тъй като завършването на строителните проекти често отнема години, закъсненията, причинени от Ковид-19, все още се усещат. Но въпреки това 2023 г. обещава да бъде година на забележителни нови открития, независимо дали става дума за втората по височина кула в света, или за религиозен комплекс в Абу Даби.

Ето 10 от архитектурните проекти, които ще оформят света през 2023 г:

Топ 5 на най-търсените технически умения за работa през 2023 година

Национална библиотека на Израел

Националната библиотека на Израел и нейният огромен архив от книги, ръкописи и снимки се преместват в чисто нова сграда в непосредствена близост до парламента на страната, тъй като са надраснали дългогодишния си дом. Вътре съоръженията, включително аудитория, младежки център и различни изложбени пространства, са конфигурирани около читалнята с площ 50 500 кв. м.

Инфлуенсърите имат проблем – не могат да си наемат жилища

Nordø, Копенхаген, Дания

Копенхаген е обявен за Световна столица на архитектурата на ЮНЕСКО за 2023 г., а датската столица изобилства от примери за устойчив дизайн. Основният от тях е продължаващото преустройство на някогашния индустриален район Nordhavn (или Северното пристанище) в удобен за пешеходците "интелигентен" район, снабден с екологични енергийни източници и "супер велосипедна алея", свързваща го с центъра на града.

Най-новото попълнение Nordø е емблематично за извършващата се трансформация. С фасада от червени тухли в чест на индустриалното минало на мястото, големи обществени градини и тераса на покрива, комплексът от 115 жилища обещава на жителите "островен оазис" с лесен достъп до нарастващата колекция от ресторанти и обществени пространства в квартала.

Как да намалим разходите си през 2023 г.?

Културен център „Лола Мора“, Аржентина

Покойният аржентински архитект Сезар Пели може да е най-известен със забележителни небостъргачи като кулите Петронас в Куала Лумпур и Световния финансов център в Ню Йорк, но първият нов проект на фирмата му в Южна Америка от 2018 г. насам е доста по-скромен.

Културният център "Лола Мора", разположен в гора с изглед към град Сан Салвадор де Хухуй, Северозападна Аржентина, е посветен на едноименната скулпторка, една от пионерките в изкуството в началото на 20-и век. Освен селекция от нейни творби, в институцията ще се помещават интерпретационен център, ресторант, библиотека и ателие за гостуващи художници.

Японски град планира да произвежда електричество от сняг

Сградата е описана от архитектите като „нулево енергийна“, въпреки че може да стигне и по-далеч: с помощта на вятърни турбини на място и производство на слънчева енергия се очаква центърът да генерира 20% повече енергия, отколкото консумира.

Семейна къща „Abrahamic“, Абу Даби

Почти 80% от населението на Обединените арабски емирства е мюсюлманско, но в новия междурелигиозен комплекс в Абу Даби трите религии (ислям, християнство и юдаизъм) са равнопоставени. Заемайки три еднакви по размер кубични форми в "светския" павилион за посетители, джамията, синагогата и църквата в проекта са в естетическа хармония.

Освен че предлага места за поклонение, комплексът има за цел да насърчава диалога и културния обмен. За тази цел четвъртото пространство - образователен център - ще бъде място, където "всички хора с добра воля ще се събират в едно", казват архитектите.

Задава се спад в цените на имотите. Какво ще го влоши?

Мердека 118, Куала Лумпур, Малайзия

Издигайки се на повече от 2227 метра над столицата на Малайзия Куала Лумпур, Мердека 118 понастоящем е втората по височина сграда в света след Бурдж Халифа в Дубай. Тя е и един от четирите така наречени "мегависоки" небостъргачи в света.

Сградата (и разрастващият се търговски център в основата ѝ) ще бъде завършена през втората половина на 2023 г. и ще предлага около 1 милион квадратни метра търговски площи, както и театър с 1000 места, офиси, хотел и най-високата наблюдателна площадка в Югоизточна Азия.

Колко инвестираха българите в имоти в Гърция за 5 г.?

Международно летище „Kempegowda“, Бенгалуру, Индия

Третият най-населен град в Индия, Бенгалуру, ще посрещне дългоочакваното разширяване на летището си с откриването на Терминал 2 на международното летище „Кемпегоуда“ с площ от 2,7 милиона квадратни метра в началото на следващата година. Проектът ще увеличи годишния капацитет на летището с приблизително 25 милиона посетители, а след завършването на втората фаза ще достигне 40 милиона.

Голям египетски музей, Гиза, Египет

Дългоочакваният Голям египетски музей, който струва над 1 милиард долара и в който се съхраняват някои от най-ценните предмети от човешката история, се бави от обявяването на конкурса за проект през 2002 г. Преди пет години той дори беше включен - може би оптимистично - в този списък.

Проектираната сграда е с площ от 5,2 млн. кв. м и включва изложбени пространства, зала, достатъчно висока, за да побере огромна статуя на Рамзес II. Триъгълните форми доминират на стъклената фасада и се преливат в цялата сграда - мотив, който препраща към съседните пирамиди в Гиза.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм