Сред причините „Ислямска държава“ – Хорасан да атакува концертната зала „Крокос сити хол“ в Русия е, заради подкрепата на руския президент Владимир Путин към режима на сирийския президент Башар Асад. Този извод направи в предаването „Кой говори“ по Дарик журналистът Мохамед Халаф.

На 22 март въоръжени терористи откриха масова стрелба в концертната зала край Москва, при която бяха убити над 130 души, а други над 180 бяха ранени.

 „Русия и Путин водиха една разрушителна война в Чечения. Ние го помним, и те го помнят, защото имаше стотици хиляди жертви от войната на Путин в Чечения. От намесата на Русия в конфликта в Сирия на страната на режима на Башар Асад доведе до много жертви и разрушения и пак Русия и нейната армия с нейната организация „Вагнер“ използваха, както в Чечения политиката на „Изгорената земя“, там бяха бомбардирани и училищата, детските градини, болниците, фурните за хляб, докато хората се редят на опашки, инфраструктурата. Затова бяха убити много“, заяви Мохамед Халаф.

Той припомни, че в резултат на това Русия е успяла да върне 80% от територията на Сирия, която е била под контрола на различните партии и организации на опозицията, като „Алкайда“ и „Ислямска държава“.

„И те загубиха тази война. И там Русия пак води бойни операции срещу техните отряди и клетки. Това те го правят, за да отмъстят“, обясни действията на терористите в Москва журналистът.

Той уточни, че другата причина, поради която бойците на „Ислямска държава“ са организирали кървавия атентат в „Крокус сити хол“ е, защото Русия е единствената държава след Китай, която поддържа добри отношения с режима на талибаните в Афганистан.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.